Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Intresset för frösådd har ökat de senaste 20 åren, enligt Skogsstyrelsens statistik över föryngringsmetoder.
Både kvalitet på frömaterialet och metoderna har blivit bättre och till exempel Sveaskog ökar successivt den areal som föryngras genom sådd. ”Med bra förutsättningar ger det mångdubbelt fler stammar per hektar jämfört med plantering. Sådd är dessutom billigare,” skriver bolaget på sin webbplats.
Ylva Thorn-AndersenSärskilt i norr finns gott om näringsfattiga tallmarker som lämpar sig för sådd, men även i sydligare delar av landet kan det ge bra resultat och fungera som komplement till plantering.
Men det finns faror som lurar och de tre första åren är kritiska.
Sydsveriges typiska tallmarker finns framförallt i östra Götaland, medan västra Götaland är litet regnigare och bördigare, vilket ökar konkurrens från annan växtlighet vid sådd.
Södra erbjuder sådd i liten skala, under förutsättning att marken är lämplig, och man har initierat ett examensarbete som ska följa upp sådd efter några år. Ylva Thorn-Andersen som är skötsel- och miljöledare på Södras region öst uppskattar forskningen.
– Vi sår en mycket liten andel i dagsläget, vi vill ha mer kunskap innan vi vågar rekommendera det framför plantering. Jag kan bara uttala mig för Östra Götaland, och trots att vi har bra tallmarker här är det är svårt att lyckas med sådd. Resultatet är betydligt mer väderberoende än plantering, säger hon.
Sådd kräver mycket uppföljning och det kan gå fel i många steg, berättar Ylva Thorn-Andersen.
– Även om fröna gror bra riskerar man total avgång fram till tredje året. Uppfrysning, torka eller svampangrepp kan göra att föryngringen misslyckas.
Södra vill öka andelen tallföryngringar och i region öst var drygt 30 procent av vårens planterade skogsföryngring tall.
– Under en lång period var andelen tall i våra planteringar alltför låg, men nu ökar efterfrågan på plantor. Torkan och barkborrarna visar tydligt att vi inte kan ha gran överallt. Ett aktivt arbete att minska viltskadorna har också hjälpt till, säger Ylva Thorn-Andersen.
Enligt henne kan sådd vara ett komplement, men ska man våga sig på det måste marken vara lämplig.
– Tall växer bra på de flesta marker, men tallfrön gror inte överallt. På torra marker torkar sådden ut, på goda marker konkurreras den ut av gräs. Grovkorniga marker är bra ur tillväxt- och riskperspektiv, men även där torkar groddplantorna lätt ut. Plantor, däremot, kommer snabbt ner med rötterna och etablerar sig snabbt.
Trots viltproblematiken är plantering en säkrare föryngringsmetod, enligt Ylva Thorn-Andersen.
Magnus Petersson som är chef för skötsel och entreprenörsutveckling på Södra påpekar att det krävs kunskap för att lyckas.
Magnus Petersson – Historiskt sett har sådd inte varit någon särskilt lyckad föryngringsmetod i södra Sverige. Orsakerna är många, vegetationskonkurrens, torka, viltskador, svampangrepp och snytbaggeskador är de vanligaste. För att öka chanserna behöver man välja rätt mark, göra en ändamålsenlig markberedning och om möjligt så under fröträd, säger han.
Då minskar vegetationskonkurrens och risken för uppfrysning och snytbaggeskador.
Magnus Petersson anser att sådd kan användas som ett komplement till naturlig föryngring. Det ger en förädlingsvinst jämfört med ståndortens frö från skärmträden, eftersom självföryngring är beroende av att det blir ett bra kottår året efter avverkningen och markberedningen. Det är ju inte alltid fallet. Då kan sådden hjälpa till.
– Vi kanske också kan använda sådd som ett komplement för att öka andelen tall i granplanteringar, men vi har ännu begränsad erfarenhet av det.
FAKTA / RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR
• Sådd lämpar sig bäst på näringsfattiga marker. Lingonmark eller lavmark är bra.
• Markens textur får inte vara allt för grov, då torkar groddplantorna ut under våren.
• Undvik att så om du har hög bonitet. Det kommer snabbt in vegetation som konkurrerar ut sådden.
SKOGEN 12/2019