Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Har fastigheten blivit gränslös? Ja, då kan du som markägare få problem. En dåligt underhållen rågång försvårar och fördyrar allt arbete i skogen.
Därför är det viktigt att se över och rusta upp fastighetens gränser medan de gamla markeringarna ännu syns.
Ett smart sätt kan vara att använda så kallade rågångsband. SKOGEN har testat den senaste produkten, ett svensktillverkat rågångsband som successivt expanderar när trädet växer.
Enligt Tommy Carlsson på Skogma, företaget som lanserar bandet, är produkten utvecklad efter ett önskemål från myndighetshåll.
– Skogsstyrelsen ville ersätta den konventionella målningen på träden med ett långsiktigt hållbart uppmärkningssystem som fungerar kontinuerligt och inte påverkar trädens tillväxt, berättar han för SKOGEN.
Resultatet blev ett markeringsband tillverkat i ett uv-stabiliserat plastmaterial med enligt leverantörens uppgifter hög ljus- och åldersbeständighet.
Den stora finessen ligger dock i bandets låsning.
– Den utgörs av en skylthållare som är konstruerad så att den tillåter bandet att löpa i den takt trädstammen expanderar. Därför är det heller ingen risk att barken väller över bandet och skylten, eller att trädet på annat sätt tar skada, beskriver Tommy Carlsson.
Samtidigt kan den förses med valfri information om till exempel markägare eller typ av bestånd. Färdigtryckta skyltar finns att köpa och eget tryck kan beställas. Med en vattenfast tuschpenna går det även bra att skriva direkt på skylthållaren. För att hålla bandsluten på plats finns särskilda bandhällor.
På barken fanns endast en rand efter rågångsbandet när vi tog bort det.
SKOGEN har testat markeringsbandet i praktiken under ett års tid. Vi markerade en otydlig rågång i ett 35-årigt contortabestånd med kraftig diametertillväxt. När banden sattes upp gjorde vi en markering på varje band för att kontrollera om det löpte i skylthållaren och efter ett år kan vi nu konstatera att produkten fungerar som den ska. Banden löper i hållarna och expanderar i takt med trädstammarnas tillväxt. Barken under banden uppvisar inga tecken på övervallning eller annan påverkan. Man kan också tänka sig andra användningsområden för produkten, till exempel markering av vandringsleder, jakt-pass och stigar, markering av specialbestånd och planerade drivningsvägar. Banden är enligt Skogma oljebeständiga och kan därför även lämpa sig för buntning och märkning av hydraulslangar.
• Skadar inte trädet
• Syns bra
• Något bökigt
att hantera
TÄNK PÅ DETTA …
… när du ska markera fastighetsgränser:
• Använd alltid originalkartor som visar exakta fastighetsgränser. Finns hos Lantmäteriet (lantmateriet.se).
• Använd aldrig digitala kartor eller Googlemaps vid arbeten som berör fastighetsgränser.
• Kontakta alltid fastighetsgrannen innan du påbörjar en markering av en otydlig fastighetsgräns.
• Gränsmarkeringar i terrängen gäller alltid framför kartmaterial.
• Gärdesgårdar följde oftast fastigheternas gränser. Rester av dem brukar därför vara pålitliga tecken.
• Det är straffbart att själv ändra riktning på en fastighetsgräns eller flytta en gränsmarkering.
• Chansa inte om du är osäker på fastighetens gränser. Vänd dig till Lantmäteriet.
• Vårda fastighetens gränser. Hugg upp och underkvista. En väl underhållen gräns är en tillgång för fastigheten och behöver inte bli ifrågasatt eller upphov till konflikt.
RÅGÅNGSBAND
Leverantör: Skogma.
Band: Finns i färgerna vit, röd och gul.
Mått: 35 mm brett, levereras i rullar om 35 m.
PRISER INKL MOMS
band: 495 kr (rulle 35 m).
Skylthållare: 11 kr/st.
Skyltar: 12 kr/st
Bandhälla: 1 kr/st.
SKOGEN 8/2017