Locka med extra – bli en bättre företagare

7 april 2008 Lönsammare skogsvård/del 2.
Vi ger tips och råd hur du blir en bättre skogsvårdsföretagare. Här får du veta hur man tar
kontroll över företaget.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Stenkoll är nyckeln till framgång
Se bokföringen som ett verktyg för löpande uppföljning. Det kanske känns tråkigt, men det är inte svårt och det ger mycket tillbaka.
Tänk på trappstegseffekterna. Håll koll på när det är mer lönsamt att gå upp i antal anställda, fler objekt och andra uppdrag. Byt revisor om du inte är nöjd med den information och de uppföljningsunderlag som du får.

Vardagsrationalisera mera
Bara ett fåtal entrprenörer jobbar systematiskt med rationalisering. Ibland är det svårt, men det är alltid lönsamt. Här finns pengar och konkurrensfördelar att hämta. Hitta smartare lösningar, öka engagemanget, utveckla kompetensen, introducera ny teknik, metoder eller kunskap, minska personalomsättningen. Hitta flaskhalsar och reflektera själv. Planera och kommunicera med din personal. Att jobba med gruppen är nyckeln till framgång för den som vill rationalisera. Ställ krav på kunden. Var tydlig och för affärsutvecklingssamtal, men skippa prisdiskussionen vid sådana tillfällen.

Skaffa information
Klicka in dig på www.skogen.se, www.kunskapdirekt.se eller ta kontakt med branschorganisationer som SLA och SMF Skogsentreprenörerna.

Håll koll på lagar och regler
Arbetsrätt, transport av farligt gods, PEFC, FSC, skogsvårdslagen, miljöbalken, bokföringslagar och kollektivavtal. Det är svårt att själv hålla allt i huvudet. SLA och SMF Skogsentreprenörerna är två exempel på organisationer som kan hjälpa dig. SLA, Skogs- och lantarbtsgivareförbundet, hjälper medlemmar kostnadsfritt i arbetsrättsliga frågor.

”Själv är inte bäste dräng”
Stora företag har separata ekonomi-, personal-, marknads- och produktionsavdelningar och en fungerande styrelse. Det kan vara svårt för en ensamföretagare att själv hålla koll personalfrågor, omvärldsanalys, prissättningar, lagar och avtal, skattelagar och mycket mer.
Ta istället hjälp och bygg upp nätverk genom tidningar, kollegor, branschorganisationer. Ju mer du engagerar dig själv, desto mer får du tillbaka.

Utländsk arbetskraft ställer nya krav
Farsa, morsa, tolk, migrationsexpert, psykolog och bästa kompis kan bli några nya roller som du måste spela vid sidan av att vara arbetsledare och en god företagare. Allt färre svenskar vill samtidigt jobba med skogsvård. Allt fler entreprenörer måste bygga framgång på utländsk arbetskraft. Det ställer nya krav, både på personalledning och kunskaper om lagar och avtal.

Skaffa en mentor, eller en bra styrelse
Almi företagspartner kan tillhandahålla styrelseproffs och mentorer. Annars kanske det finns någon annan i din närhet. Pensionerade skogsmän tar gärna uppdrag. Deras inspel kan gjuta mod, kraft och engagemang i ditt företag utan att det kostar skjortan.

Bli en drömentreprenör
Uppdragsgivarna önskar utvecklingsinriktade, lönsamma och konkurrenskraftiga entreprenörer. Skogsvårdsentreprenörer som också tar stort ansvar för kvalitet och tidsplaner står högt upp på önskelistan. Vissa menar att goda affärsrelationer kommer att bli mode där totalpriset blir viktigare än priset per hektar.
Ta dig alltid tid att fråga vad markägaren vill ha. Stora bolag vet säkert exakt vad de förväntar sig. Men enskilda skogsägare kanske inte har samma tydliga uppfattning. Fråga ut och skapa en relation. Det kan ge merförsäljning. Vem vet, du kanske kan bli virkesköpare också? Tacka alltid nej om du inte kan uppfylla markägarens krav.

Strukturera din produkt
Utgå alltid från kunden. Det är kunden som bestämmer om utveckling är utveckling. Du kan självklart ta betalt för det kunden förväntar sig. Men om du kan erbjuda något oväntat som kunden vill, då kan du ta bra betalt.

Så här tänker kunderna…
Innan köpet — vad: skapa en innehållsförteckning på din tjänst, beskriv, mät och lämna garantier och referenser. Under köpet —hur: visa vad som händer och hur det händer. Lämna produktionsrapporter och kommentarer på sms, mail eller på annat sätt. Efter köpet — att: bekräfta att kunden är din kund och har gjort rätt val. Skicka julkort eller brev med ”så här går det för oss” eller ”nu säljer vi det här”. Eftermarknaden är extremt viktigt. Kunderna söker bekräftelse på att man gjort rätt val.

Text: Erik Viklund erik@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb