Låt yxan gå och rötterna ryka!

13 november 2006 Ett rejält alexanderhugg kan vara nödvändigt ibland. Låt yxan gå och rötterna ryka. Men det är ett högt spel eftersom man riskerar ett växtstopp på upp till fyra år. Det handlar om den eviga frågan när det gäller skogsplantor: Att rotbeskära eller inte rotbeskära…

Låt yxan gå och rötterna ryka!

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Right rotsnurr, felaktig provieniens och viltskador. De som producerar plantor blir hårt pressade av skogsägarna. Men det är mera sällan själva plantorna går till attack. Under SkogsElmia i somras höll Odlarnas Jan Twetman och en medarbetare på att krossas av sin egen
gigantiska plantvägg. Den blåste helt enkelt omkull och under hamnade de två Odlarna. Kraftiga spikar pressade ner dem och det var kris innan de kunde räddas av tillskyndande mässarrangörer. Välbehållna kunde de sedan fortsätta att informera om plantor. Men det är först nu som kunskaperna ska användas.
— Säkraste sättet att få god återväxt är en kombination av en skicklig plantör och rätt plantor. Om plantan sätts med omsorg får den en rivstart och chanserna ökar att den ska klara både vilt och insekter, sade Jan Twetman som framhöll det beprövade sättet att plantera:
— Sätt och sträck! När plantan är på plats i backen ska den dras försiktigt uppåt så att rötterna kommer på plats. Var också noga med att sätta plantan rakt. Det gynnar den fortsatta utvecklingen.

Sedan början av 1980-talet har Odlarna utvecklat PluggPlusEtt — ett alternativ till den traditionella barrotsplantan. Genom att omskola de små täckrots-plantorna anser man sig ha lyckats eliminera risken för stambaskrök. Rotsystemet danas som täckrot och gör det mer välförgrenat än traditionella barrotsplantor. Det ger en snabbare etablering plus symmetrisk gröndel, låg grensättning, rak stambas och ett smalt och symmetriskt rotsystem menar Odlarna.
— Smidigast är att plantera med borr för pluggen och då slipper man rotbeskära. Om man använder planteringsrör kan plantan behöva fuktas och rotbeskäras lätt så att inte vissa rötter kommer snett vid planteringen, tipsar Jan Twetman.

En kapad rot är dock alltid en risk eftersom man förlorar i produktion.
Ett yxhugg för att jämna till rotsystemet kan alltså innebära ett växtstopp under flera år, upp till fyra år enligt vissa undersökningar.
Odlarnas plantgaranti gäller inte ett felaktigt kap utan garanterar enbart att plantorna är välbalanserade och i god kondition vid leverans.

Text och bild: Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb