Ladda med natur-appar

23 november 2012 De kommer som svampar ur jorden, de nya natur-apparna. Och de har faktiskt sina poänger för den naturintresserade! Apparna funkar som guider med kartor, bilder, och en massa fakta. Tipsar om intressanta platser, och har ofta fakta om områdets flora och fauna. Du laddar ner appen till mobilen, så den funkar även om det inte är täckning i skogen.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Kartor. Har du laddat ner appen ligger kartan tryggt i mobilen. En del appar har dynamiska kartor, via GPS, där du kan se exakt var på turen  du befinner dig. Men för att kunna utnyttja det måste du ha mottagning.
Det finns olika typer av appar för olika användare. Vandringsproffsen och barnfamiljerna  har ju olika behov.
Fördjupning. Hur många gånger har man inte stått vid ett märkligt fornminne eller något annat konstigt och tänkt att man ska ta reda på mer när man kommer hem? Men suget att veta mer är ju som starkast på plats. Med dessa appar kan du tillfredsställa din vetgirighet bums.
Praktisk info. Bajsar björnarna i skogen? Var finns det en toa? Information om fina picknickställen och kaféer brukar vara utmärkta.
Resedagbok. Många av apparna har snygg utformning med vackra bilder och fungerar litet som en resedagbok. I en del kan man lägga in egna bilder och anteckningar. 

GUIDER

NaturtipsetSök på orten eller landskapet där du vill bli guidad så hittar du fler möjligheter. De flesta apparna   kostar mellan 0 och 28 kr.
Naturtipset från Upplandsstiftelsen är snäll och vänlig mot användaren – bortsett från att man navigerar genom en väldigt liten ruta i displayens nederkant. När man väl har hittat den kommer infon fram. Här finns massor av bilder, kartor, och fakta. 
Ystad Österlen är en liknande app. Man kan välja mål för vandring och cykling. På kartan kan man hitta övernattning, fornminnen, restauranger och gårdsbutiker. Man kan lägga till favvoplatser och skapa sin egen promenad.  Vid varje utflyktstips finns en mer-flik, med karta, vägvisare, och delningsknappar till e-post och facebook. 
Bo på Lantgård gör att du kan välja mellan 300 svenska bondgårdar att övernatta på.

FISKE

Fly Tying lär dej knyta flugor. Pedagogiskt upplägg med olika materialtips och med en instruktionsvideo för varje fluga!
Fishbrain är en rolig och nördig app. Man skapar ett konto och loggar in. Sedan kan man följa andra fiskare och vad de fått. Man kan till och med se   vad de har för beten i sin fiskelåda! 

FÅGLAR 

Kvidevitt, Kvitter, och Krax är exempel på appar med både bilder och fågelsång. Sök på fåglar eller fågelsång så hittar du massor.
Birds of Nothern Europe verkar vara den mest påkostade, och det bör den vara eftersom priset är 159 kr!

TRÄD, BLOMMOR, SVAMP

MyFlora innehåller 289 olika blommor, sorterade på antingen växtfamilj, svenska eller latinska namn, eller helt enkelt  färg.
Våra Träd har vackra illustrationer typ skolplansch av 30 träd som växer i Sverige.
Botany, Zoology and Biology är ett helt uppslagsverk för botanisten. Sök på botany eller botanic. Kostar bara 15 kr. Det verkar inte finnas någon svensk app för botanisten. 
Svampguiden – inte bara en svampbok med bestämningsnyckel. Du kan även lägga in egna svampställen. Här upptäcker man att det finns folk som är så godhjärtade att de avslöjar sina bästa svampställen!

JAKT

• Med Viltappen från Jägareförbundet får du veta mer om våra vanligaste vilt. Fakta, spår, läten, och du kan även lägga in dina egna viltupplevelser.
JaktappJaktappen från Genzo är påkostad och seriös, men svårnavigerad. Man får peta på lilla rodret längst ner i kanten på displayen. När man har kommit på trixet kan man snabbt hitta hundar för eftersök, skapa sina jaktlag, och läsa jaktnyheter. Det finns ficklampa, väder, kalender, dagbok, artdatabas, jakttidtabell (även för björktrast), och en avancerad jaktkarta där man kan lägga upp spår, skapa rutter och göra markeringar till de övriga i jaktlaget. Bra app!
Jaktkalendern är enkel och lättnavigerad. Först kan du söka på län, och se vad du får jaga just nu. Du kan även söka på art och se när solen och månen går upp och ned på olika platser i landet.
Viltspår. Trodde inte att en app kunde kännas som en 70-tals Tottebok, men det gör denna. Kanske de bruna teckningarna och den gnyende bävern bidrar till det depressiva intrycket. På sätt och vis lite charmig i sin fulhet. Enkel, med tydliga spår. En knapp går till Wikipedia och en går till djurets läte.

VANDRING

•  Everytrail  och Endomondo funkar båda  om du vill lägga ut dina egna leder, eller ta del av andras. Stiftelsen Skånska Landskap valde gratisappen Every-trail för att skapa guider till strövområdena Snogeholm och Fulltofta. Delar av Skåneleden finns också på Everytrail. Den funkar litet som joggingapparna, typ Runkeeper. Under vandringen spelar gps:en  in rutten, man kan ta bilder och redigera ihop sin runda när man kommer hem, eller lägga ut den direkt från mobilen. Bilderna är geotaggade, de syns alltså på kartan bara på platserna de tagits. 
ViewRanger är en avancerad gps med bra stadskartor. Här finns busshållplatser och toaletter utmärkta! Man kan söka rutter och lägga ut sina egna.  Kartorna över landsbygden lämnar dock mycket att önska, det hade ju varit toppen om mackarna var utmärkta. Man kan ladda ner kartor men för Sveriges del finns det bara Sarek och Hamra.
Friluftsappen, från Naturkompaniet har givetvis  en direktknapp till nätbutiken. Den är väldigt lik Jaktappen (beskriven ovan), till utformningen. Direktknapp till olika skogsmullebloggar. Första hjälpen är inte dum info.

NYTTIGA

Brandrisk ute• Brandrisk ute känner av var du befinner dig och visar info om risker för gräs- och skogsbrand. Vettig app!
• Viltolycka. Med appen kan samvetsgranna medborgare lägga ut var viltolyckan skett. Man får dessutom koordinaterna till olycksplatsen och en  direktknapp till 112.

FJÄRILAR

• Butterflies of Europe är en stor fjärilsguide för hela Europa. Massor av bilder! Men kostar 129 kr. Med Butterflies of North-West Europe får du 145 sorter för 55 kr.

Text och foto: Karin Bernle

Ur SKOGEN 9/12

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb