Köper 100 hektar i månaden

18 oktober 2013 I Lettland saknas oftast ”härlighetsvärdet” på skogen. Det bör man tänka på. Här är inte skogen som i Sverige. Det säger Olle Sundin som investerat i lettländsk skog sedan 2008.

Köper 100 hektar i månaden

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Den privata skogen som är möjlig att köpa växer på ganska lätta jordar och är ofta lövskog eller förbuskad åker. Granmarker skulle vi säga i Sverige, berättar Olle.
–Skogsägande i Lettland är ett långsiktigt projekt. Här måste man arbeta med svenska skogsbruksmetoder. Den inhemska kunskapen om skogsvård är liten.
–Samtidigt finns det ett skogskunnande, även om letterna inte tänker som vi och det måste man ha respekt för, vara ödmjuk.
För att få skogsägandet att fungera måste ett lettiskt bolag och en lettisk organisation finnas på plats, med inhemsk personal. Men det är Sundins bolag som är ägare och bestämmer målen. För att bära en egen skogsvårdsorganisation krävs minst 500 hektar, men helst bör man upp i 3000. Sundins bolag, som han äger tillsammans med några nära  bekanta har nu 3500 hektar. Olle Sundin och hans fru Eva hamnade i Lettland eftersom han hade naturliga kontakter genom sitt     bolag Sundins skogsplantor som sedan länge importerat skogsplantor därifrån.
–Vi köper cirka 100 hektar i månaden. Vi söker inte aktivt nya delägare men har flera som står i kö. Och om det finns fastigheter kan vi göra nyemissioner.
Olle Sundin och hans bolag har etablerat sig i området 60 km norr om Riga kring städerna Limbazi och Valmiera. Priserna är högre där än i östra Lettland, men å andra sidan finns det mer kunnigt skogsfolk och vägarna är bättre i det området.
–Vi känner oss trygga här och tillströmningen på fastigheter är god. Man kan lita på lantmäteriet och myndigheterna i Lettland. Vår filosofi är långsiktig och det innebär att växa och bygga upp ett skogskapital genom god skogsskötsel. Vi säljer inte, vi ska bestå, understryker Olle Sundin.

En riktpunkt för priserna i Lettland är i spannet kring 10 000-12000 kronor per hektar. I Estland är priserna högre eftersom finländare och svenskar tidigare etablerade sig där. Estland har en något högre utvecklingsnivå i ekonomin. I Estland är kubikpriset 150-160 kronor, i Lettland 120-130 och ännu något lägre i Litauen.
Det finns tre olika vägar att gå för investera i Baltikum, se artikel nedan. Alla som håller i dessa investeringar understryker vikten av att ha kontakter på plats som kan språket och är kunnigt skogsfolk. Det förekommer att investerare gör misstag på grund av okunskap.
En gemensam uppfattning är att det gäller att följa upp och kontrollera att det som överenskommits verkligen genomförs. Om investeraren noggrant kontrollerar att beställda skogsvårdsåtgärder utförts enligt överenskommelse och att det stämmer med fakturan skapar det respekt, ”svenskarna kan skog”. Uppdragstagarna anpassar sig och tillit skapas. Efter ett tag fungerar det mesta mycket bra. Det är en samstämmig uppfattning bland de investerare som funnits på plats en längre tid. 

SKOGEN 10/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb