Klimatproblem

25 april 2016 Vi lät Mitsubishi L200 Double Cab bekänna färg under några stränga vinterveckor. Det är en bil för både arbetskängor och finkläder, men med marknadens sämsta defroster.

Klimatproblem

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Allt fler arbetspickuper kan även användas som familjebilar. Den uppdaterade Mitsubishi L200 förstärker trenden. Generösa utrymmen och ett baksäte värt namnet ger personbilskomfort och den genomarbetade interiören skapar premiumkänsla.
Standardutrustningen omfattar nyttig­heter som Isofixfästen för barnstol, trafik­säker bluetoothfunktion samt bukskydd av stål för motor och växellåda. Som tillval finns businesspaketet som ger navigation med svenska kartor, säten i oömt skinn­material, SD-minneskort med mera.

Frostig framrutaTrots full fart på defrostern ser vindrutan ut så här vid lätt snöfall och minus åtta grader.

Utan studs Trots stel bakaxel med bladfjädrar besväras L200 inte i lika hög grad av det karaktäristiska pickupstudsandet på ojämna vägar som en del konkurrenter uppvisar. Köregenskaperna hör till de bättre i klassen. En vändradie på endast 5,9 meter gör bilen häpnadsväckande smidig på små ytor.
Bilens höjd ger bra trafikövervakning. Framsäten med djup mittendel och längre sittdyna ger bra stöd.
Värmefördelningen i kupén får godkänt, men kunde vara bättre. Därför blev de effektiva eluppvärmda framsätena favoriter vid kallstarter i minus 20 grader.
Mätartavlorna är stora och lättlästa. Fyrhjulsdriften samt låg- och högväxel manövreras med ett tydligt vridreglage i konsolen mellan framstolarna. Inkoppling av fyrhjulsdrift kan göras med bilen i rörelse. Tämligen brett avstånd mellan pedalerna passar dem som kör med arbetsskor.

Säkerhetsmiss Mitsubishi har satsat på säkerhet och L200 Double Cab har absor­berande kaross, sju krockkuddar och ett ­flertal aktiva säkerhetssystem såsom anti­sladd, stabilitetshjälp för släpvagn och fartbegränsare. Det har gett bilen fyra stjärnor av fem i Euro NCAP:s mätning av säkerhet.
Trots det får ett av bilens viktigare säkerhetssystem underkänt: defrostern. Med munstycken huvudsakligen i mitten av ­vindrutans nederkant förmår den inte hålla ytorna från A-stolparna och in mot förarens siktfält helt öppna ens vid normal vinter­kyla. Vid lite kallare väder bildades is till och med på vindrutans insida.
Vi har talat med den svenska general­agenten som vid pressläggningen inte kunde uppge om tillverkaren kommer att göra någon förbättring av funktionen.

Skärmbild backkamera Backningskameran visar till och med dragkroken, men kameraögat täcks lätt av uppvirvlande snö.

Terrängberedd Mitsubishi L200 är inte lika lastberoende som andra bilar i klassen.
Med tomt lastutrymme krävde den normalt tvåhjulsdrivna bilen inte fyrhjulsdrift vid starter i motlut på vinterväg. Lågväxel, ­spärrad mittdifferential och 21 centimeters markfrigång gör den också terräng­kompetent.
Lastförmågan, snudd på 900 kilo, får klart godkänt. Flaklängden på 152 centimeter gör även Double Cab-modellen till en hyfsad arbetshäst. Någon form av belysning på ­flaket hade dock varit önskvärd.
Den maximala tillåtna släpvagnsvikten är 3 100 kilo, med B-körkort 750. Utökad B-behörighet tillåter ytterligare 595 kilo.

Kraft kräver bränsle Mitsubishis nya 2,4-liters turbomatade commonraildiesel med intercooler har effekt och vridmoment som lever upp till kraven. Responsen från de 181 hästkrafterna är kraftfull.
Men styrka i kombination med låga ­temperaturer, vinterdäck och många ­el­förbrukare kräver bränsle. Vi lyckades aldrig komma ner till de 0,72 liter per mil vid blandad körning som tillverkaren ­uppger. Förbrukningen låg mer än decilitern högre.
Den femstegade automatlådan arbetar smidigt. L200 kan även fås med manuell låda, vilket är att föredra för den som ofta drar tunga släp.

Karolina Åström sitter på rymligt baksäte.Baksätet är överraskande rymligt.

Spänningsfall stör Som helhet ger vi Mitsubishi L200 Double Cab väl godkänt, men den ha vissa problem med riktigt vinter­väder.
Defrostern håller som sagt var inte måttet, värmefördelningen i kupén kunde vara bättre och motorn kräver lång tid för att nå arbets­temperatur i kallt väder.
Även upprepade små spänningsfall, som främst märktes på strålkastare och kupé­fläkt, naggar kvalitetskänslan.

Plus• Köregenskaper och vägkänsla
• Baksäte värt namnet
• Bukskydd av stål
 

Minus• Defrostern klarar inte ­normal vinterkyla
• Motorn värms upp ­långsamt i kallt väder
• Upprepade spänningsfall
 

Test: Per Ericsson och Karolina Åström

SKOGEN 3/2016
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb