Kikare i fokus

28 februari 2007 Vad händer uppe i trädkronorna? Är det en tallstekel? Ser det ut att bli mycket kottar? Visst är det en mindre korsnäbb som klänger runt i tallen? Lyft kikaren och få perspektiv på skogens myller. SKOGEN lotsar dig fram i den optiska djungeln: Vilken förstoring? Synfält? Ljusstyrka? Vikt? Pris?

Kikare i fokus

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Raka rör
En vanlig kikare består av två sammansatta prismor i varje rördel. Det finns två konstruktioner — porroprismor (den klassiska breddmodellen) eller takkantsprismor (raka rör). Takkant är den modernaste varianten som gör kikaren mindre och smidigare. Raka rör har en optisk fördel och den kikarmodellen har SKOGEN valt i denna översikt. tips: Välj takkant!

Prisklass
Hur mycket använder du kikaren? En avgörande fråga för ditt val. Svaret ”Lite då och då” gör att du hamnar i billighetsskiktet. Vill du däremot verkligen se bra är det dags att öppna plånboken. Ökade krav och ökat pris hänger samman. Ju dyrare desto bättre prestanda. tips: Mellanklassen runt 5000 kronor ger mycket kikare för pengarna. Optiskt OK men mindre slitstyrka än de dyrare modellerna.

Förstoring
7, 8, 10 eller 12 gångers förstoring? Första siffra på en kikare anger förstoringsgraden. Här finns fällorna. En 10×50 (det senare talet är objektivdiameter) gör att du i praktiken uppfattar ett föremål på 100 meters håll som om det var 10 meter bort. Ju större förstoring desto mer detaljer kan urskiljas men samtidigt ökar risken för skakoskärpa. De flesta kikare som säljs är x8 (60 procent av försäljningen) mot x10 (40 procent). Ökad kikarvana ger möjligheten att välja en kraftigare förstoring. tips: Välj x8 så får du en lugnare bild.

Ljusstyrka
Ju större objektivdiameter desto ljusstarkare. Nackdelen är att kikarens vikt ökar när man väljer 50 mm eller mer. Samtidigt kräver ögat mer ljus när man blir äldre. Använder du kikare mycket i gryning och skymning behövs stor diameter. Enbart span i dagsljus — då kan 30 mm räcka. Faktum är att 7×50 motsvarar maximal pupillöppning hos det mänskliga ögat. Har du glasögon välj en kikare med justerbara ögonmusslor för att få bättre synfält. tips: Förslagsvis 42 millimeter (70 procent av försäljningen) som hänger med i alla lägen.

Närgräns/vattentät
Hur nära vill du se ett föremål skarpt? Större förstoring drar iväg närgränsen. Ofta räcker det med 3,0 meter men 2,0 är ett plus vid studier av exempelvis blommor och fjärilar eller djungelskådning. Använder du ofta kikare i fuktig miljö eller regn måste du investera i en vattentät kikare. En sådan är gasfylld och klarar vattentryck utan att optik och mekanik skadas. tips: Behöver du en allväderskikare köp gasfyllt (mellanklasskikare).

Optisk kvalitet
För att förhindra reflexer läggs ett tunt metallskikt på linsernas yta, så kallad antireflexbehandling. Det dyrare fluoritglaset, för närvarande endast Zeiss, ger exakt färgåtergivning men har större effekt på tubkikare än handkikare. tips: Välj hög kvalitet på antireflexbehandlingen för att slippa missfärg och brist på briljans.

Håll rent
Rengör alltid kikaren efter varje gång du varit ute. Använd optikrengöringspapper eller putsduk, kan tvättas i 40 grader och lämpligen förvaras i en tom filmburk. Bomull fungerar också utmärkt. Sandkorn och damm tas bort med blåspensel. Fett avlägsnas med vatten med någon droppe diskmedel, lite alkohol eller specialvätska för optik. Förvara kikare svalt och torrt.

Testa
Så var det dags att slå till. Bästa köp är alltså: ??? Ja, välj själv. Ta vara på SKOGEN-tipsen, testa om möjligt olika kikarmodeller, prova i butik eller utnyttja informativa hemsidor, lyssna på andra, diskutera optik och gör ett bra val. Det är härligt att se ordentligt!

Kikarspanare: Lars Davner (text och foto)

SKOGEN 10/06

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Simeon säljer på Biometria
SkogsJobb