SÄKERHET.

Kents spärr säkrar kåpan

1 december 2017  När gastrycksdämparen som höll den tunga kåpan på släpvagnen plötsligt gav vika var en av Kent Lindbergs goda vänner nära att stryka med. Upplevelsen fick honom att konstruera en säkerhetsspärr. 

Kents spärr säkrar kåpan

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Produkten heter Spring Secure och är en fristående säkerhetsspärr tillverkad av förzinkat stål som enkelt monteras på alla släpvagnar som har kåpa av metall. När kåpan lyfts aktiveras spärren automatiskt och håller kåpan i uppfällt läge. 
– En vän och kollega var med om ett allvarligt tillbud när infästningen till gastrycksdämparen som höll upp kåpan på hans släpvagn plötsligt brast. Det ledde till att den tunga kåpan föll ner som en giljotin mot släpvagnslemmen, berättar Kent Lindberg. 

Det gick bra den gången, men Kent hade hört om fler, liknande olyckor som inte slutat lika bra och började fundera på hur man kunde förhindra dem. 
Redan tre veckor efter till­budet hade han konstruerat en prototyp till en säkerhetsspärr. 
– Andra typer av spärrar som kan finnas på släpvagnar med kåpa är beroende av att infästningarna som håller gastrycksdämparna fungerar, men om de plötsligt går sönder fungerar inte den typen av spärr. Det gör däremot Spring Secure, förklarar Kent.

Efter att ha kontaktat nyföretagsutvecklarna Almi Företagspartner insåg han att det kunde finnas en marknadspotential. Sedan en patentansökan lämnats in drog serietillverkningen igång tidigare i år. 
Till de första kunderna räknas bland annat SCA Skog, länsstyrelser samt elkraftbolag. Att intresset för produkten är stort även på privatmarknaden bevisas av att Kent fick ett trettiotal återförsäljare när han nyligen gjorde en promotionresa.
– När jag har visat upp Spring Secure på mässor har de bästa kunderna varit gifta par. När hustrun lyft kåpan och spärren aktiverats har maken inte fått möjlighet att komma med några invändningar, konstaterar Kent med ett skratt.

Spring Secure är godkänd för att klara en plötslig belastning på över 6 000 Newtonmeter, tre till fyra gånger mer än kapaciteten hos de flesta gastrycksdämpare. Den kostar 1 595 kronor inklu­sive moms. 

SKOGEN 10/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb