Kastsågen fick bekänna färg direkt

3 mars 2014 Stormarna Hilde och Ivar kom ”lägligt”. SKOGEN var på gång att testa en kastsåg som enligt reklamen är det ”ultimata redskapet för trädfällning i besvärliga lägen”. Stämmer det?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Att kapa stammen på ett starkt lutande träd är många gånger snudd på omöjligt. Sågar man från ”ovansidan” är det inte ovanligt att sågen nyper fast omgående. Och att såga från ”undersidan” är definitivt inte något som rekommenderas på stormfällda träd som ofta sitter i oberäkneliga spänn. 

 

Kastsågen har utvecklats av Svante Hansson och Agne Bergkvist på företaget Throw-Saw International AB i Närkesberg. Ambitionen är att göra det besvärliga och riskfyllda jobbet säkrare. Idén bygger på att en specialtillverkad sågkedja fästs i en lång lina som dras med handkraft och kapar trädet högt upp, från den ”hopplösa” översidan.

Sågen tillverkas i två versioner. Vi provade ”standardmodellen”. Det finns även en elsäkerhetsgodkänd modell certifierad för linjearbeten i starkströmsanläggningar.

 

Test av kastsåg.
Enkel att använda. Den lilla röda påsen nere till höger är tyngden som slängs över stammen som skall kapas. Linan i väskan följer med. I den fäster man sen kedjan.

 

Kedja med metallbleck

Sågningen går till så här: En lina med en tyngd kastas över det hängande trädet. När linan är på plats monteras sågkedjan och dras på plats. Kedjan har ett metallbleck som fungerar som tyngd och gör att skärtänderna hamnar i rätt position för sågning. Därefter sågas ett spår för kedjan. När det är gjort placerar sig båda sågarna, det krävs två personer för att kunna arbeta smart med Kastsågen, på säkert avstånd från trädet.

 

50 meter lång lina

Linan som följer med Kastsågen är 50 meter lång, så man behöver inte arbeta inom riskområdet. Nu återstår att montera de två draghandtagen och sträcka linan. Sen är det  bara att såga med jämna bestämda drag. Kedjan gör jobbet.

Kastsågen består även av ytterligare en kasttyngd, två karbinhakar samt en påse för kedjan. Hela utrustningen, som endast väger 1,5 kilo, förvaras i en bärväska. Med Kastsågen levereras en användarinstruktion som är tydlig samt en uppsättning filar för vård av kedjan.

 

Kedja till kastsåg.
Smart vikt. Den svarta metallbrickan styr kedjan så att sågens tänder alltid pekar neråt under arbetet. När kedjan inte används förvaras den i den lilla väskan.

 

Städa innan du kastar

För nybörjaren är det inte helt enkelt att använda Kastsågen. Inledningsvis trasslade det till sig för SKOGENs testteam. Att kasta linan med den fastgjorda vikten över trädet kräver lite övning. Och vi insåg rätt snart att arbetet underlättas om området runt kastaren är städat från kvist och annat som kan hindra linan att löpa ut. Men sen, efter några försök och med rätt teknik var det inga problem att få linan över det träd som skall kapas. 

 

Testet funkade bra

Kapningen gick över förväntan. Förklaringen är bland annat att sågkedjan, som påminner om motorsågskedja utan drivlänkar, har tänderna parvis placerade i motsatt riktning. Kastsågen nöp aldrig fast trots att vi sågade oss  neråt på stammens ovansida. En patenterad konstruktion med en rektangulär metalldel ser till att sågkedjan alltid har tänderna neråt när man sågar.

Efter att ha kapat ner några träd hade vi hittat tekniken. Och två    arbetsdagar senare kan SKOGENs testteam konstatera att Kastsågen gärna kan ingå i varje skogsägares utrustning.

Men även om verktygen är bra så gäller det att ha respekt för jobbet. Att kapa träd som lutar, ligger i spänn eller hänger på andra träd tillhör de farligaste jobb man kan göra i skogen!

 

 

PRISER
Standardmodell 2 190:- plus moms.
Elcertifierade modellen 3 290:- plus moms.

PLUS
• Ger mycket bra säkerhet vid arbeten med riskträd.
• Smidig förpackning i praktisk bärväska.

MINUS
• Något svårare att använda i tätare skog. Fria ytor underlättar arbetet.
• När snö kom i kontakt med den varma sågkedjan fanns risk för isbildning.

SKOGEN 2/2014

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb