Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Att kapa stammen på ett starkt lutande träd är många gånger snudd på omöjligt. Sågar man från ”ovansidan” är det inte ovanligt att sågen nyper fast omgående. Och att såga från ”undersidan” är definitivt inte något som rekommenderas på stormfällda träd som ofta sitter i oberäkneliga spänn.
Kastsågen har utvecklats av Svante Hansson och Agne Bergkvist på företaget Throw-Saw International AB i Närkesberg. Ambitionen är att göra det besvärliga och riskfyllda jobbet säkrare. Idén bygger på att en specialtillverkad sågkedja fästs i en lång lina som dras med handkraft och kapar trädet högt upp, från den ”hopplösa” översidan.
Sågen tillverkas i två versioner. Vi provade ”standardmodellen”. Det finns även en elsäkerhetsgodkänd modell certifierad för linjearbeten i starkströmsanläggningar.
Kedja med metallbleck
Sågningen går till så här: En lina med en tyngd kastas över det hängande trädet. När linan är på plats monteras sågkedjan och dras på plats. Kedjan har ett metallbleck som fungerar som tyngd och gör att skärtänderna hamnar i rätt position för sågning. Därefter sågas ett spår för kedjan. När det är gjort placerar sig båda sågarna, det krävs två personer för att kunna arbeta smart med Kastsågen, på säkert avstånd från trädet.
50 meter lång lina
Linan som följer med Kastsågen är 50 meter lång, så man behöver inte arbeta inom riskområdet. Nu återstår att montera de två draghandtagen och sträcka linan. Sen är det bara att såga med jämna bestämda drag. Kedjan gör jobbet.
Kastsågen består även av ytterligare en kasttyngd, två karbinhakar samt en påse för kedjan. Hela utrustningen, som endast väger 1,5 kilo, förvaras i en bärväska. Med Kastsågen levereras en användarinstruktion som är tydlig samt en uppsättning filar för vård av kedjan.
Städa innan du kastar
För nybörjaren är det inte helt enkelt att använda Kastsågen. Inledningsvis trasslade det till sig för SKOGENs testteam. Att kasta linan med den fastgjorda vikten över trädet kräver lite övning. Och vi insåg rätt snart att arbetet underlättas om området runt kastaren är städat från kvist och annat som kan hindra linan att löpa ut. Men sen, efter några försök och med rätt teknik var det inga problem att få linan över det träd som skall kapas.
Testet funkade bra
Kapningen gick över förväntan. Förklaringen är bland annat att sågkedjan, som påminner om motorsågskedja utan drivlänkar, har tänderna parvis placerade i motsatt riktning. Kastsågen nöp aldrig fast trots att vi sågade oss neråt på stammens ovansida. En patenterad konstruktion med en rektangulär metalldel ser till att sågkedjan alltid har tänderna neråt när man sågar.
Efter att ha kapat ner några träd hade vi hittat tekniken. Och två arbetsdagar senare kan SKOGENs testteam konstatera att Kastsågen gärna kan ingå i varje skogsägares utrustning.
Men även om verktygen är bra så gäller det att ha respekt för jobbet. Att kapa träd som lutar, ligger i spänn eller hänger på andra träd tillhör de farligaste jobb man kan göra i skogen!
PRISER
Standardmodell 2 190:- plus moms.
Elcertifierade modellen 3 290:- plus moms.
PLUS
• Ger mycket bra säkerhet vid arbeten med riskträd.
• Smidig förpackning i praktisk bärväska.
MINUS
• Något svårare att använda i tätare skog. Fria ytor underlättar arbetet.
• När snö kom i kontakt med den varma sågkedjan fanns risk för isbildning.
SKOGEN 2/2014