Jämför priserna med SKOGEN!

13 april 2010 Virkesmarknad Nu kan du jämföra virkesköparnas prislistor på ett sätt som aldrig tidigare. Virkespriserna du ser här nedan är nämligen inte de gamla vanliga.

Jämför priserna med SKOGEN!

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Under de gångna åren har vi redovisat kubikmeterpriset på en stock av en viss längd och diameter. Listorna visade förändringarna i priserna, men var ingen säker indikation på vem som betalar bäst. När en köpare betalade extra mycket för till exempel grövre timmer så märktes inte det.
Nu redovisar vi i stället vad prislistorna ger per kubikmeter timmer i en ”normal” skog. Prispåslag för vissa dimensioner får därför genomslag i listan.
Så här går det till. Skogssverige har enats om så kallade stambankar, något man kan kalla typbestånd. De är ett tänkt bestånd som är resultatet av flera års avverkningsstatistik av miljontals träd. Vi har valt stambank VMF Qbera Mellansverige. Med den kan vi beräkna vad prislistan ger för timmerpris vid en avverkning i ett sådant bestånd.

— Det är en bra stambank vid jämförelser för hela Sverige, menar Johan J Möller, apteringsexpert på Skogforsk. Den typiska skogen kan se lite olika ut i olika delar av Sverige, men de relativa skillnaderna mellan listor kan man nu se bra ändå. Vinsterna med att publicera snittpriserna enligt den modell som tidningen SKOGEN nu börjar använda sig av är mycket stora. Det innebär större rättvisa vid jämförelser mellan olika aktörers priser.

Möller tror också att den här redovisningen på sikt kommer att leda till en sundare konkurrens. Det skapar trygghet för säljarna när de vet att alla virkesköpare kan jämföras på samma sätt.
— I alla andra sammanhang kräver man att priser ska kunna jämföras. Och nu tenderar alla stora etablerade virkesköpare att visa sina prislistor öppet. Genom att ”provaptera” med dessa får virkessäljarna jämförbara pris. Idag är det så att en köpare av timmer kan vilseleda genom att lyfta fram bra priser på enskilda stockar och få det att framstå som bra betalt för hela leveransen. Det kommer alltså inte att gå i framtiden med den jämförelse som SKOGEN valt att göra. Det är bra att det visar sig vilket jämförpris som egentligen gäller för ett helt bestånd och inte bara för enskilda stockar.

— Normalt har en säljare väldigt svårt att jämföra olika priser med olika sortiment: 2-4 kvalitetsklasser, 10-15 diameterklasser och olika ländkorrektioner för olika längder och diameterintervaller. Det är nästan en omöjlig uppgift. Dessutom använder olika köpare olika enheter för olika sortiment som grädde på moset, säger Johan J Möller.

Text: Lars Åkerman

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb