Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Röda pricken på kartan indikerade att hon hade ett fornminne bakom lagårn, precis där familjen har sitt potatisland. Och en mer noggrann granskning av kartan avslöjade ännu ett fornminne på fastigheten. Den här gången ute på åkern. Precis i gränsen till närmaste granne.
–Vad innebär det här? Finns det restriktioner? Får vi inte bruka åkern nu?
För att få klarhet kontaktade Pernilla Skogsstyrelsen. Men den tjänsteman som svarade hade inte full koll eftersom handlingarna ingick i ett större utskick från centralt håll. Frågan gick vidare till SKOGEN som tog kontakt med Inger Sandström, arkeolog vid Skogsstyrelsen i Jämtlands län.
–Jag förstår om Pernilla Andersson är frågande. Många blir förskräckta när man ser att man har fått ett fornminne på fastigheten. Men i många fall rör det sig inte om en stor fast fornlämning, utan om något helt annat, säger Inger Sandström.
Efter att ha kontrollerat de uppgifter som rör fornlämningarna på Pernillas fastighet kommer hon fram till att det handlar om ett så kallat ”enstaka fynd” samt ”en plats med tradition”.
–I potatislandet har man vid något tillfälle hittat en skrapa av flinta och rapporterat in fyndet. Det har då blivit antecknat som en plats för ett enstaka fynd och noterats som en övrig kulturhistorisk lämning, förklarar Inger Sandström.
Den andra markeringen på kartan som anger ett större fornminne mitt i rågången på åkermarken är inte heller den någon synlig fornlämning av gängse mått.
–Det rör sig om den plats i byn där de första invånarna slog sig ner. Alltså en plats med tradition. Området inrapporterades i samband med en fornminnesinventering som gjordes för 45 år sedan.
Inger Sandström framhåller att fasta fornlämningar inte får skadas. De skyddas av såväl fornminneslagen som skogsvårdslagen. Och den som av misstag skadar ett fornminne, något som kan vara lätt hänt i samband med skogsbruk där det händer att okända fornminnen påträffas, är skyldig att kontakta länsstyrelsen.
–Men Pernilla behöver inte känna osäkerhet. Det är fritt fram att sätta potatis och släppa hästarna på bete. Fast hon får gärna hålla ögonen lite mer öppna än vanligt när hon tar upp potatisen. För det kan ju dyka upp en liten fin skrapa till, avslutar Inger Sandström.
SKOGEN 3/2013