”Ingen ska behöva lämna sin gård”

6 november 2006 Efter stormen var oron stor för att skogsägare skulle hamna i skuldfällan på grund av höga lån. Olyckskorparna spådde att sjunkande virkes- och fastighetspriser skulle tvinga många skogsägare från sina fastigheter. Men oron verkar överdriven. En stor del av lantbrukets bottenlånen i området är tecknade hos Landshypotek.

”Ingen ska behöva lämna sin gård”

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

— Efter stormen gjorde vi ett utskick till alla våra kunder, säger Lars-Erik Johansson på Landshypotek i Växjö. Bara ett fåtal har hört av sig med problem. De som har hört av sig har framför allt diskuterat känslomässiga aspekter snarare än ekonomiska. Kreditgivare som också ger topplån borde märka av de ekonomiska effekterna tydligare. Men så är inte fallet. Både Föreningssparbanken och Nordea menar att det är få skogsägare som hör av sig för att de har problem med lånen.

— När någon hör av sig beror det oftast på en kombination av problem. Som att man också har andra lån, till exempel i lantbruket, säger Thorvald Johansson på Föreningssparbanken i Ljungby.
I några fall har bankerna nu lämnat kortfristiga krediter för att lösa en akut likviditetsbrist. Framför allt är det självverksamma skogsägare som kan få vänta länge på betalning för sitt virke och som ändå har höga kostnader för avverkning och transport.
En orsak till att inte fler har drabbats hårdare kan vara att skogarna i området är lågt belånade. Det är inte ovanligt att fastigheter bara är belånade till halva värdet.

Men det är också oklart hur stor ekonomisk påverkan stormen har haft. Ingen vet hur höga efterlikvider Södra kommer att betala utöver garantipriset. Fastighetsmarknaden har helt stannat av efter stormen och det framtida värdet på skogsfastigheter är osäkert. Dessutom kvarstår en rad frågetecken om statens subventioner till drabbade skogsägare.
— Det är fortfarande för tidigt att ge facit, säger Lars-Erik Johansson. Än så länge har fokus legat på att ta hand om virket.

Text: Erik Viklund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb