Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Skydda maskinen. Först och främst, om du inte har plats för din ATV inomhus, bestäm en bra plats som i möjligaste mån är skyddad för väder och vind, eller bygg ett enkelt vindskydd. Det är inte svårt.
Börja med att tvätta din ATV ordentligt. Glöm inte underredet. Gärna vax på blanka metalldelar för att undvika rost. Vaxa även plast men undvik att få vax på matta plastdetaljer.
Fyll bränsletanken med färskt bränsle. Det minimerar risken för kondens i tank och bränslesystem. Om tillverkaren rekommenderar, slå en skvätt K-sprit eller motsvarande i tanken. Det motverkar fukt och korrosion i bränslesystemet.
Starta motorn. Varmkör. Stanna motorn. Byt sen olja och oljefilter.
Rengör luftfiltret och luftfiltrets hus. Rengör också dräneringen och kolla att den fungerar.
Kontrollera samtliga vätskenivåer. Även motoroljan. Fyll på om det behövs. Var noga med kylarvätskans blandning. För att inte riskera att motorn fryser sönder ska vätskan bestå av hälften glykol och hälften avjoniserat vatten. Undvik brunns- eller kranvatten. Det kan innehålla ämnen som ger avlagringar i kylsystemet med sämre kyleffekt som följd.
Skruva loss tändstiftet. Häll en matsked motorolja i hålet. Använd gärna en oljekanna. Sätt tillbaka tändstiftet. Dra försiktigt runt motorn några varv samtidigt som tändningen är avslagen.
Kontrollera batteriets laddning med jämna mellanrum. Underhållsladda vid behov. Om batteriet skall förvaras inomhus är det lämpligt att placera det i en torr lokal som inte behöver vara uppvärmd.
Kontrollera däckens lufttryck. Vid behov fyll till rekommenderat tryck, eller något lite däröver.
Palla upp ATV:n så att hjulen går fritt. Var försiktig då maskinen lyfts inför pallningen så att inte drivaxlar och hjulupphängningens bärarmar skadas. Var noga med att placera pallningen under chassiet. Inte under fotsteg eller andra detaljer av plast! Se till att pallningen står stabilt.
Om maskinen inte pallas upp skall lufttrycket i däcken ökas. Då undviker man att hjulen kommer att deformeras under vinteruppställningen. Vissa tillverkare rekommenderar ett däcktryck på 3 bar för maskiner som inte pallas upp under vinteruppställningen. Kontrollera vad som gäller för din ATV.
Täck gärna över ATV:n, helst med ett anpassat skyddsöverdrag. Var noga med att luft kan cirkulera fritt under överdraget så att inte kondens bildas. Använd helst inte täta plastmaterial.
Undvik att starta motorn under uppställningsperioden. Om motorn ändå måste startas är det mycket viktigt att den får gå tills den genomgående blivit helt varmkörd. Vid kortare körningar bildas lätt kondens och aggressiva förbränningsrester, så kallat kallslam, som kan skada motorns olika komponenter.
SKOGEN 12/2013