Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Att sälja en gård handlar ofta om stora värden, såväl ekonomiska som känslomässiga. För de flesta är det en ganska omtumlande process som tar tid, väcker känslor och skapar en mängd olika frågor. Innan man trycker på "säljknappen" är det därför viktigt att noga tänka igenom hur det kommer att påverka de egna och familjens känslor, det handlar till exempel om minnen och sociala nätverk kopplade till fastigheten. Ni själva verkar redan ha arbetat er igenom den tankeprocessen och mognat fram till ert säljbeslut. Jag rekommenderar då att ni tar en förutsättningslös diskussion med en kunnig mäklare som ytterligare kan belysa er situation inför en försäljning. När alla överväganden är gjorda och olika alternativ utredda så slipper man i alla fall störas av egna tvivel och tveksamheter i den kommande säljprocessen.
Det kan också vara bra att låta en professionell värderingsman bedöma värdet på fastigheten. Då erhålls en god och rationell uppfattning om vad det är som säljs och vilka ekonomiska konsekvenser försäljningen ger.
Inför försäljningen är det en mängd olika faktauppgifter som skall tas fram. Exempelvis kartor, skogsbruksplan, täckdikeskartor, ansökningar om EU-stöd, husritningar, historiska dokument, eventuella hyres- och arrendeavtal, vattenprover för brunnar och försäkringsbrev. Materialet skall vara så aktuellt som möjligt för att ge spekulanterna en rättvisande bild av fastigheten. Ju bättre redovisning desto tryggare spekulanter, vilket i sin tur ökar chanserna till såväl högre pris som mindre diskussion vid avslut.
Valet av mäklare är sedan kanske säljarens viktigaste uppgift. Sök information via referenser, gårdsmäklares hemsidor samt hur annonser och prospekt utformas. Kolla lämpligen också att mäklaren finns registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden, vilket är den statliga myndighet som utövar tillsyn över landets mäklare. Ta gärna in offerter från olika mäklare och diskutera hur de vill genomföra försäljningen avseende marknadsföring, prospektutformning, visningar, budgivning och avslut samt vilka tilläggstjänster som kan erbjudas kring exempelvis skatterådgivning. Mäklaren skall vara en opartisk länk mellan er och köparen, men vara ert ombud i prisförhandlingen och genomföra försäljningen enligt era villkor. Den person ni väljer som mäklare kommer att arbeta tämligen nära er under säljprocessen, varför det är viktigt att det finns ett bra förtroende er emellan. Förmedlingsuppdraget skall dokumenteras skriftligt där villkoren kring försäljningsarbetet framgår.
Därefter skall mäklaren upprätta en beskrivning över fastigheten med text och bild i form av ett prospekt. Det är normalt en köpares viktigaste beslutsunderlag och skall översiktligt beskriva objektets byggnader och mark samt hur försäljningen kommer att gå till. Till prospektet bifogas också ett tillräckligt kartmaterial för att spekulanterna skall kunna göra en egen ordentlig besiktning av fastigheten. Eftersom prospektet ofta har stor betydelse för köparens beslut måste det kännas trovärdigt och ge en så bra bild av fastigheten som möjligt.
Försäljningen bör genomföras enligt de villkor som anges i prospektet. Vid gårdsförsäljningar är det vanligt med ett skriftligt anbudsförfarande som ofta avslutas med en muntlig slutförhandling där spekulanterna hela tiden känner till det högsta gällande budet.
Målet är att budgivningen skall resultera i ett bra avslut så att både säljare och köpare känner sig nöjda och där inga tråkiga överraskningar dykt upp under processens gång.
Inom Areal har vi samlat en mängd goda råd, tips och erfarenheter om fastighetsöverlåtelser i en liten handbok som vi kallar "Sälja gård". Den kan varmt rekommenderas för läsning och går kostnadsfritt att ladda ner eller beställa på vår hemsida www.areal.se.
Jens Agensjö