Hur säljer jag in jakten bättre?

19 oktober 2010 SKOGEN har pratat med Carl Pfeiff som varit yrkesjägare och numera jobbar med vilt- och jaktfrågor på Skogssällskapet. Här ger han tipsen som får dig att lyckas bättre med säljjakterna.

Hur säljer jag in jakten bättre?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Gör en analys innan du drar igång. Ta dig en ordentlig funderare kring vad du vill sälja. Oavsett om det rör sig om älgjakt i väglöst land, stora drevjakter i herrgårdsmiljö eller bockjakt till danskar är grundtipset att verkligen förädla det du har. Traditionell benchmarking och tips från proffs är alltid klokt. Varför göra samma fel som andra redan gjort?

Klargör vad du säljer. Vikten av tydlighet kring din produkt går inte nog att poängtera. Att kunden har samma förväntningar som arrangören är en förutsättning för nöjda jägare. Ryktet är A och O.

Ombud kan vara bra. Genom att eftersträva homogena grupper, gärna med en kontaktperson är halva resan gjord. Men se upp för agenter som lovar guld och gröna skogar!

Skynda långsamt! När affärsidén är mogen för handling bör du lägga upp en plan på vad som behöver göras. Det kan vara nya såter som ska planeras, pass som ska fixas, viltåkrar som ska sås, jaktkojor som behöver renoveras och kartor som måste framställas.

En generalrepetition kan vara bra: Ordna testjakter för vänner och bekanta, det är bra värdemätare. Glöm inte att det är stor skillnad på bjudjakt och säljjakt. Att få nöjda kunder är nyckeln till framgång.

Säkerheten i fokus. Du vill inte ha en jaktolycka. Här finns det inga undantag: passen skall vara väl planerade, utmärkta och röjda, förbjudna skjutriktningar tydligt markerade. Att lägga tid och pengar på torn/lavar är ett utmärkt sätt att både höja säkerheten och minska risken för skadeskjutningar. Passutställare som förklarar på plats är ovärderliga, det gör jägaren både säker och lugn.
Förutom de mest elementära som hattband, radio, försäkringar, är gemensam säkerhetsgenomgång, både muntlig och skriftlig, obligatorisk. Ett bra sätt för att verkligen lyckas är att ta in någon utifrån som bedömer säkerheten. Det går inte att vara nog försiktig!

Erbjud alltid inskjutning. Gärna också övningskjutning. Det undanröjer slarv och gör skytten tryggare. En genomgång av säker vapenhantering, övningsskjutning och information om det aktuella viltet gör inte bara jakten säkrare utan höjer ofta hela upplevelsen för kunden. Glöm inte att utgå ifrån att alla är ”gröna”. Att de har vana är ingen trygghetsgaranti — den kan komma från andra jaktkulturer.

Satsa på bra kartor. Kartmaterial både för översikt och detalj gör jakten lättare, säkrare och roligare för alla inblandade. Snåla inte här, kartorna kan du ha nytta av även vid andra tillfällen. Dessutom brukar programmen för digitala skogsbruksplaner ha denna funktion. Glöm inte att jaktkartor inte är statiska utan att de hela tiden behöver anpassas till rådande förutsättningar.

Det sociala är jätteviktigt. Det måste vara mysigt och trevligt annars kommer inte gästerna bli nöjda. Lägg tid på morgonkaffe, lunch och snacket vid brasan, men anpassa efter den aktuella gruppen. Vad är viktigast för dem? Är det att sitta och mysa eller är det maximal upplevelse på passet? Och om du inte har världens bästa jakt så gäller det att lägga ännu mer krut på det omkring.

Lär dig fotografera. Många gäster vill gärna ha en bra bild på sig och bytet, eller bara trivseln runt elden.

Lär dig andra jaktkulturer. Om du vet hur man gör i gästernas hemland blir det både lättare att förklara hur vi gör och roligare att småprata.

Ta in folk utifrån. Den kompetens du inte har själv eller inte hinner bjuda på kan du hyra in från andra företagare. Eftersökspatruller, hundförare, mat och boende — det allra mesta går att lösa om det är någonting som fattas. Det viktigaste är att du levererar det som efterfrågas och helst överträffar deras förväntningar.

Text: Andreas Jansson andreas@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb