Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Det är bra att du själv är aktiv trots att du lejer bort arbetet, det är viktigt för slutresultatet och inte minst ditt egna engagemang. Att räkna plantor är förhållandevis enkelt, det enda du behöver är en pinne och ett snöre som är 5,64 meter, alternativt ett metspö av teleskopmodell, som du med hjälp av lite tejp gör till samma längd.
På hygget skapar du en cirkel genom att gå runt pinnen med sträckt lina. (Alternativt använder du dig själv som centrum och snurrar runt 360 grader med metspöt.) Räkna de levande plantorna innanför cirkeln. Antalet multiplicerar du sedan med 100 och får då antal plantor per hektar. 20 plantor i provytan ger 2000 plantor per hektar. På ett hygge som är 3 hektar är det lämpligt att göra ca fem till tio provytor som är jämt fördelade över området. Metoden går utmärkt att använda även vid räkning av stamantal före och efter röjning eller gallring. Här är dock metspöet att föredra! Snöfri höst eller vår är lämpliga tidpunkter för plantkontroll. Då ligger gräset ner, plantorna är gröna och slyet saknar löv.
På www.skogforsk.se/kunskapdirekt under verktyg hittar du en mängd bra hjälpmedel, bland annat rekommenderat antal plantor och minsta antal enligt lag. Men där finns också pedagogiska verktyg när det gäller att sätta plantan rätt och val av trädslag och plantmaterial.
Fortsätt gärna att kontrollera hur dina plantor tar sig på hygget, faran är tyvärr inte över än på länge. Ett annat tips är att göra den här typen av kontroll direkt efter att plantörerna lämnat hygget, men var då även uppmärksam på planteringspunkten, den har stor betydelse för om plantan ska överleva. Ofta gör plantbasen denna uppföljning men ibland kan faktiskt klyschan ”förtroende är bra men kontroll är bättre” ha ett värde. För det är väldigt mycket svårare att reklamera planteringen våren efter. Har du synpunkter på utförandet så bör det göras direkt.
Lycka till med provytorna!
Text: Andreas Jansson