Hur lyckas jag med naturturism?

23 juli 2010 SKOGEN har bett yrkesfolk i upplevelsebranschen om sina bästa tips.

Hur lyckas jag med naturturism?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

1. Ha kul. Det du tycker är kul blir du också bra på. Välj därför aktiviteter du själv trivs med. Men glöm inte att det ska gå att tjäna pengar på din verksamhet.

2. Utforma din egen affärsidé. Det gäller att ha en plan. Utgå ifrån dina kvaliteter och vad naturen eller din fastighet har för möjligheter. Anpassa sedan produkten till den tänkta målgruppen. Två ovärderliga frågor är: Vad vill kunden ha? Vad kan jag erbjuda? Ta hjälp med affärsidén om du känner dig osäker.

3. Samverkan är A och O. Har du det perfekta boendet i den gamla kolarkojan eller det pittoreska soldattorpet — men saknar aktiviteter? Dina grannars islandshästar och bastuflotte kanske gör affärsidén komplett.

4. Upprätta avtal. Det är oerhört viktigt att alla berörda vet vad som gäller, säger Anna Waxin på Sveaskog Naturupplevelser. Oavsett om det gäller arrenden, upplåtelseavtal eller tillstånd att få rida över grannes mark.

5. Utbildning skapar proffs. Det finns många intressanta kurser och utbildningar som kan ge både dig och företaget ett rejält lyft, säger Maria Borg, turismansvarig på LRF.

6. Lär av andra. Varför gå på samma minor som andra redan utlöst? Besök duktiga entreprenörer. De brukar tycka det är roligt att visa upp sitt företag. Kolla även utomlands och testkör din idé på vänner. Se bara till att de verkligen säger vad de tycker!

7. Kvalitetssäkra verksamheten. Äventyret måste hålla hela vägen. Tänk igenom vad som ska ingå och vad du vill förmedla. Paketera snyggt, både produkt och marknadsföring. En röd tråd genom hela arrangemanget är ett bra sätt att hålla en hög nivå: Genuint och jordnära? Då funkar inte plastmuggar till kaffet.

8. Var en bra värd. Ett bra värdskap är många gånger avgörande för att kunden ska trivas. Du måste gilla mötet med människor — det är det som är turism! Så bjud på dig själv och dina berättelser. Ge gästerna en oförglömlig upplevelse med trevlig stämning, hög mysfaktor och många skratt.

9. Alla är inte dina kunder. Det är bättre att överträffa förväntningarna hos några än att göra alla halvnöjda. Den som nischar sig når lättare ut med sin produkt. Ett bra sätt att förlänga säsongen är att rikta sig till olika målgrupper vid olika tillfällen. Men spring inte över ån efter vatten. Att hitta kunder lokalt är ett bra sätt att växa lagom snabbt utan stora budgetar.

10. Skapa ambassadörer för dina upplevelser, att andra pratar för din produkt är den absolut bästa och billigaste marknadsföringen du kan få.

11. Sälj rätt aktivitet. Samma aktivitetspaket går att anpassa till den aktuella gruppen. Skruva bara på innehållsrattarna: Mysfaktor, upplevelse, spänning, gruppkänsla och så vidare. För somliga är atmosfären och den hembakta bullen viktigast medan tävlingsmomentet är det som går hem hos andra. Ofta beror det på åldern. Humor och tävling brukar kunna lätta upp även den mest stela av grupper.

12. Krångla inte till det. Ofta är det viktigast att det känns genuint och äkta. Glöm inte viltskådning, matlagning över öppen eld och abbormete, Det som är vardag för oss, kan vara exotiskt för andra, även svenska gäster.

13. Var rädd om den egna tiden. Välj ett upplägg som är tidseffektivt. Ett tips är att satsa på grupper och inte spontanturism. Det är jätteviktigt att själv kunna styra över sin tid, säger Erik Hjärtfors som driver Horseryd Naturäventyr. Vet du när gästerna kommer och hur lång tid det tar att genomföra teambuildingsaktiviteten eller femkampen så får du mer tid över för utveckling och genomförande av andra projekt.

Text: Andreas Jansson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb