Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Svar: Mulm är ett jordlikt, rätt löst, kompostmaterial som nästan bara har organiskt innehåll. Det kan finnas inuti ihåliga stammar, grova grenar och högstubbar — särskilt av äldre, grova ädellövträd.
Mulmen består av restprodukter (trämjöl, murken ved) från rötsvamparnas nedbrytning av ved inuti stammen liksom spillning från insekter, fåglar och fladdermöss. Där finns också svampmycel tillsammans med fåglars bobalar och döda djur. Det tar många år innan det bildats ett djupt lager mulm.
Mulmen utgör en oerhört speciell och viktig livsmiljö för en lång rad specialiserade smådjur, inte minst skalbaggar, tvåvingar och klokrypare. Många av dessa är värmekrävande varför det är särskilt bra med mulmträd i soligt läge. Mulmträd är alltså träd som innehåller mulm.
Läderbaggen utgör flaggskeppet i mulmträdens fauna. I Sverige håller den mest till i mulmträd av ek där larven lever på brunrötad ved i stammens insida. Larvens spillning ingår sedan i mulmen. Larvstadiet varar i tre år medan den fullbildade skalbaggen bara lever i några veckor, lagom för att hinna fortplanta sig. Läderbaggen är prioriterad i EU:s Art- och Habitatdirektiv och fridlyst i alla EU-länder.
Mulm utgör ett sällsynt substrat som hyser många sällsynta och rödlistade arter. Därför finns det anledning att vara rädd om sina mulmträd. Man bör också se till att träd som man vet eller misstänker innehåller mulm inte står alltför skuggigt.
Naturligtvis är det fint om man kan tänka långsiktigt och se till att det skapas nya mulmträd på fastigheten. Det behöver inte bara vara ädellöv, även riktigt gamla grova tallar eller så kallade skorstenar av tall kan vara mulmträd.
Man kan spara halvgamla och gamla träd som man låter få bli evighetsträd och som lämnas för att få åldras naturligt.
Text: Torleif Ingelög