Hur blir anbuden jämförbara?

28 mars 2011 Fråga experterna - om Skogsägande. Jag ska ta in pris på en slutavverkning från några lokala virkesköpare. Men har tyvärr erfarenhet av att buden kan vara olika både i upplägg och enhet. Jag blir tvungen att jämföra äpplen och päron. Därför är det svårt att veta om jag verkligen väljer de som betalar bäst. Så nu undrar jag vad jag ska göra för att underlätta jämförelsen?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Tydlighet är A och O när det gäller anbudshandlingar. För att kunna göra en korrekt jämförelse gäller det att buden är presenterade på liknande sätt och att både du och köparna har samsyn på åtgärd, affärsform och övriga förutsättningar.
Och nyckeln är att du preciserar dig när du begär in anbud. Här är några tips på vägen.

Bra kartunderlag hjälper alla att bjuda på samma premisser! Viktig grundinformation är utsatt basväg, avlägg, och information om vägens bärighet samt möjligheterna för vändning med bil och släp. Det är också viktigt att informera om eventuella vägföreningar som du inte är med i, än!
Glöm heller inte att beskriva hur du vill att åtgärden ska utföras. Ska det till exempel tas ut grot, ställas fröträd, är det något område som ska lämnas orört och hur har du tänkt med föryngringen? Se även till att vara tydlig hur pris på just energisortiment och skogsvård ska redovisas i anbudet.

Välj sedan en lämplig affärsform och var tydlig med i vilken enhet du vill ha budet presenterat! Att tänka på när det gäller valet av affärsform är att det verkligen ska vara lätt att jämföra. Undvik avverkningsuppdrag med löpande kostnader utan välj kanske någon form av leveransrotköp med fast rotnetto eller rotpost.

Ge tydliga önskemål kring kontraktslängd och när på året trakten får avverkas. God tillgänglighet och lång kontraktstid ger ökade chanser till bättre pris. Glöm inte heller att presentera eventuella önskemål om förskott på virkeslikviden, vanligt är att köparna går med på upp till 60 procent. Allt för att du ska kunna fördela intäkterna på bästa sätt.
Ett tips är att inte krångla till anbudet, för det hjälper definitivt inte till att driva upp priset. Utan försök vara praktisk och sätt bara begränsningar för det som verkligen är viktigt för dig.

I det fall buden mot förmodan inte följer dina tydliga anvisningar tycker jag du ska fundera på att inte behandla det eller skicka tillbaka det och be dem komma med ett nytt. Visst kan du till exempel själv lära dig räkna om ett bud från kr/m3sk till kr/m3fub men det är köparens jobb, inte ditt. Du ska bara se till att du jämför äpplen med äpplen och inte med päron.
Lycka till!

Text: Andreas Jansson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Sofia är ny marknadschef på Naturskyddsföreningen
SkogsJobb