Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Men föryngring av gran under skärm kan vara en bra metod om du väljer rätt mark och dessutom har lite tur. Med SKOGENs lathund kan du hjälpa turen på traven. Först och främst måste du ta reda på om marken passar för granföryngring under skärm. Svara på de fem frågorna — i ordningsföljd. Sedan kan du gå vidare och läsa om hur du föryngrar under skärm i ”steg för steg”.
Fråga 1: Finns det redan granplantor?
Ta en promenad genom den gamla skogen. Se om det finns några granplantor. Leta särskilt i småluckor och vid rotvältor.
Är det gott om små och stora granplantor inne i den gamla skogen? Grattis. Det här kan vara ett bra objekt. Gå vidare till fråga 4.
Finns det en del granplantor i småluckor inne i skogen? Det här kan vara intressant. Gå vidare till fråga 4.
Är det dåligt med granplantor? Då måste du titta lite extra på marken. Gå vidare till fråga 2.
Fråga 2. Är marken föryngringsvillig?
När du går tillbaka genom beståndet tittar du lite extra på marken.
Är marken torr eller frisk med lingonris? Glöm granskärm. På de torrare markerna har granplantorna svårt att etablera sig. Slutavverka som vanligt, beställ plantor och bered dig på några uppfriskande vårdagar med plantering om några år.
Är marken frisk med blåbärsris? Det här är granskärmarnas högoddsare. Det kan gå mycket bra. Men det kan också bli ren katastrof föryngringsmässigt.
– Är du en gambler: testa. Hälften vågat, hälften vunnet.
– Är du en halvgambler: Lämna en skärm, men markbered under. Det kostar någon tusenlapp per hektar, men kan hjälpa föryngringen.
– Är du lite mer försiktig: Slutavverka som vanligt och plantera.
– Är marken fuktig eller blöt? Bra. Det här är granskärmarnas hemmaplan. Fortsätt till fråga 3.
Fråga 3. Finns det tillräckligt med gran i den gamla skogen?
Nu har du gått både fram och tillbaka i din gamla skog Då är det dags att svara på nästa fråga: Finns det tillräckligt med gran för att lämna en skärm?
Är den gamla skogen mer eller mindre fri från gran? Då måste du tyvärr slutavverka som vanligt och plantera. Finns det inga granar i den gamla skogen, så blir det inga granfrön.
Är det gott om gran i den gamla skogen? Bra, gå vidare till fråga 4.
Fråga 4. Är skogen stormfast?
Vinden är granskärmens fiende. Du måste alltid räkna med vindfällen i en granskärm. Du måste alltid vara beredd på att ta hand om nedblåsta skärmträd. Om du inte själv arbetar i din skog utan måste leja för allt arbete, bör du tänka dig för. Det kan bli dyrt att ta hand om vindfällena. Kostnaderna kan snabbt äta upp de pengar du tjänar på att inte plantera.
En del skogar är mer vindkänsliga än andra.
Värst kombination: Tät skog före skärmhuggning, fuktig mark och utsatt läge med fritt spelrum för vinden.
Bäst kombination: Lite torrare mark, lite glesare skog och ett skyddat läge.
Är du fortfarande intresserad av granskärm trots att du inte har granplantor i skogen ? Gå till fråga 5.
Har du redan gott om granplantor i skogen? Läs om hur du föryngrar under granskärm i vår ”steg för steg”- beskrivning.
Fråga 5. Finns det kottar?
Det finns normalt inget lager av granfrö i marken. Finns det inga plantor, så måste det komma nya frön. Idealet är att göra en första skärmhuggning direkt efter ett bra kottår. Vill du ha en kottprognos: Gå då in på SkogForsks hemsida: www.skogforsk.se.
Normalt är det fyra till åtta år mellan granens kottår. Glesare ju längre norrut vi kommer och ju högre över havet. Kommer du över kanske 400 meter över havet är det så glest mellan fröåren, att det är tveksamt om du ens bör försöka föryngra under skärm.
Denna lathund är en fri sammanfattning av ett antal nummer av skriften ”Resultat” från SkogForsk. Bland annat nr 7/96, 8/96 och 5/98. Till hösten kommer SkogForsk att publicera en mer fullödig handledning om föryngring av gran under skärm.
Carl Henrik Palmér