Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Johan LitsmarkDe senaste åren har vi sett ett ökat antal väderberoende naturkatastrofer runt om i världen. En del av ökningen kan kopplas till klimatförändringarna. I Europa kan det bli fler värmeböljor, skogsbränder, översvämningar och allvarliga konsekvenser av stormar.
Även svenska skogar kommer att drabbas hårdare av stormar, bränder och insektsangrepp. Händelser som orkanerna Gudrun och Per och skogsbranden i Västmanland har blivit väckarklockor för många skogsägare att se över sina försäkringar. Generellt sett är skogsägare bättre försäkrade nu än för tio-femton år sedan och det har skett en förändring i hur man försäkrar sin skog.
– Många har haft skogen länge – kanske i flera generationer – och det har varit naturligt med mindre bränder och stormar. Det nya är att man nu ser att det kan bli stora skador som får allvarliga konsekvenser. Det gör att fler vill skydda sig. Om markägaren inte har försäkring och har otur kan det bli svåra ekonomiska efterverkningar, säger Johan Litsmark som är naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
I dag har ungefär 20 procent av landets privatägda skogsareal enbart brandförsäkring. Flertalet skogsägare skulle behöva en försäkring med ett mer heltäckande skydd.
Traditionella skogsförsäkringar täcker storm- och brandskador, men det finns en ny generation skogsförsäkringar som även täcker oförutsedda skador. Förutom storm och brand täcker de till exempel insekts- och svampangrepp på vuxna träd, betesskador, stöld och översvämning.
– Klimatförändringen kan ge blötare terräng, bland annat genom milda och fuktiga vintrar. Det blir mindre tjäle, vilket ger sämre rotstabilitet. I kombination med hårda vindar ger det en ökad risk för stormfällningar.
– Samtidigt blir torrperioderna längre och det blir torrt långt ner i marken, vilket förvärrar riskerna vid
en skogsbrand. Säsongen för skogsbränder kan i södra Sverige komma att förlängas från en till tre månader, säger Johan Litsmark.
Det allra viktigaste är att vara bra försäkrad mot stormar, som är den stora och dyra delen i skogsförsäkringen. 90 procent av de totala skadekostnaderna utgörs av stormar och efterföljande plantskador på grund av torka och insekter.
– Det är viktigt att tänka risk i alla typer av verksamhet. I skogen finns stora värden och det är den egna ekonomiska situationen som avgör vilka förluster man själv kan hantera, säger Johan Litsmark.
Priset på försäkringen har stor betydelse när skogsägaren fattar beslut om vad som ska försäkras. Det har blivit extra tydligt de senaste åren, då premierna har ökat kraftigt i pris. Svåra stormar i kombination med konsekvenserna av ett ändrat klimat har påverkat dem.
Klimatförändringen är en stor utmaning för både skogsägare och försäkringsbolag. Skogsägaren har som företagare ett ansvar att hantera risk och skogsförsäkringen är bara en komplettering vid en storm eller en brand. Det gäller för skogsägaren att alltid försöka minimera en skada, både genom förebyggande åtgärder och genom att ta till vara de kvarvarande värden som finns efter en brand eller en storm.
– En av våra viktigaste uppgifter nu är att försöka få försäkringstagarna att skydda sig mot skador genom förebyggande åtgärder. När det gäller storm handlar det om att avverka på ett sätt som ger så liten exponering som möjligt, till exempel genom noga planering av i vilken ordning man avverkar och att aldrig gallra sent i ett bestånd. Ett annat råd är att bygga skogsbilvägar i god tid före avverkning, de får gärna vara klara redan vid gallringen. Det kan innebära stora fördelar vid eventuella skogsbränder, konstaterar Johan Litsmark.
Försäkrad skog i Sverige
Sverige har cirka 22 miljoner hektar skog. Hälften ägs av staten och de större skogsbolagen. Den andra hälften är privatägd. Ungefär 80 procent av den är försäkrad hos Länsförsäkringar. Övriga bolag som erbjuder skogsförsäkringar är If, Dina Försäkringar, Folksam och Gjensidige/ Landshypotek.
Texter: Stefan Hällberg
SKOGEN 6-7/2016