Håll tätt med hällpip

7 februari 2012 Skaffa en hällpip, modell fylltratt, som håller tätt! Du skonar miljön och slipper bränslespill nästa gång du ska tanka motorsågen eller röjsågen.

Håll tätt med hällpip

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Ett tillbehör som skruvas fast på dunken och ser till att bränslenivån i tanken alltid blir korrekt. Inte en droppe på fel ställe.
Kommer du ihåg de gamla trattarna med silduk i botten? Det var på den tiden då man blandade bränslet själv och då föroreningar snarare var regel än undantag. Nu kör de flesta med färdigblandat och då är det självklart att gå över till pålitliga hällpipar som ser till att bränslet hamnar i sågen och inte någon annanstans.

Det finns billigare, och plastigare, varianter för runt hundralappen. De fungerar initialt men när stängningsfjäder blir utmattad kombinerat med att gummipackningen torkar, är den enkla hällpipen närmast att likna vid en bränslespridare.
Dubblar man priset, SKOGEN testade Aspen-hällpipen för 249 kronor, kommer man upp i en klass som håller tätt i längden. Med hjälp av den konformade tankningspluggen passar den alla tänkbara tanköppningar utan bränslespill. Tanka tryggt helt enkelt. Effektivare än hårdplast mot metall.

Kör du både motorsåg, röjsåg och gräs-klippare gäller det att vara lite extra försiktig med hällpipar. För att vara på den säkra sidan att inte tvåtakts- och fyrtaktsbränsle ska förorenas rekommenderas att skaffa två ”fylltrattar”. En till röd dunk och en till blå dunk. Har man problem med färgseendet får man vara extra noggrann med att läsa texten på respektive dunk.

Hällpip
Tanka sågen säkert. Vänd dunken upp och ner och låt hällpipen reglera bränsleflödet. Den konformade gummiproppen släpper inte ut en droppe.

Hällpip
Lyft upp hällpipen när det är full tank. Det gröna locket har redan säkrat upp innehållet i dunken. Ingen risk att sågen sölas ner av tvåtaktsbensinen.

Autostopp
Autostoppet gör att det alltid blir exakt rätt nivå på bränslet i sågen. Full tank utan minsta tecken på spill.


Varning för billiga hällpipar i hårdplast med packningar som spricker och lock som inte sluter tätt när fjädern slutar att fungera. Allt till spillo!

Hällpip
Hällpipen som garanterat håller tätt.
Inget går till spillo med fylltratten som både
har gummitätning och ett rejält fjäderbelastat
stängningslock. Modell Fill Partner.

Text och foto: Lars Davner

SKOGEN 12/2011

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb