Greppa gallringen. Alla tjänar på anbud med prisstege.

24 januari 2008 Skogsägare kan tjäna mycket på att begära anbud när skogen ska gallras. Men det finns många fallgropar och anbuden kan vara svåra att värdera. Rätt affärsmodell med en pristrappa som ger mer betalt vid grövre stammar i uttaget kan ge dig det resultat du vill ha. Det ska inte löna sig för köparen att lägga ett högt bud och sedan ta ut de grövre träden för att få lönsamhet. Metoden innebär fördelar för både köpare och säljare.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

— Jag har inga exakta tal. Men det är min och styrelsens bestämda uppfattning att vi tjänar på att ta in anbud när vi säljer gallringar, säger Gösta Edholm. Och varför ska vi inte utnyttja marknadskrafterna även i gallringar? frågar han sig. Alla virkesköpare har olika betalningsförmåga vid olika tillfällen.

Han förvaltar 700 hektar skog, strax utanför Bollnäs. Kvalitetsskogsskötsel, uthållighet och avkastning på kapitalet är några led-ord för ägarna. Varje år faller mellan 2500 och 3000 skogskubikmeter virke till marken.
— Begär in anbud på leveransrotköp med pris per kubikmeter bruttovolym. Och priset ska preciseras för olika medelstammar. I början såg anbuden väldigt olika ut och var svåra att jämföra. Men med tiden har det blivit bättre, säger han.
Själv har han ett förflutet inom Korsnäs och kan marknadens spelregler. Han brinner för sina idéer och tankar. Det glimmar till i ögonvrån och talet blir snabbare när han förklarar fördelarna med bruttovolym och en prisstege även i gallringar.
— Både köpare och säljare kan vara säkra på volymen, och riskerna med en felskattad medelstam försvinner om man har en prisstege. Säljaren får betalt för virket, oavsett tillredning och behöver inte vara rädd för att köparen ska kompensera ett överbud genom att höggallra, förklarar han.
Just de osäkra förutsättningarna i gallringar är ett skäl att inte använda sig av anbud med ett fast pris per kubikmeter. En medelstam som blev 0,09 kubikmeter istället för 0,08 kan förvandla en bra affär till en brakförlust. Skogsägaren riskerar ett dåligt gallringsresultat om köparen kompenserar ett överbud med att konsekvent avverka grövre träd.
— Med en prisstege behöver maskinförarna inte bekymra sig över lönsamheten utan kan koncentrera sig på att göra en bra gallring, påpekar Gösta.

När allt virke är inmätt går han igenom avverkningen tillsammans med köparen och beräknar medelstammen. Uppgift om inmätt bruttovolym får de från inmätningen och antal stammar från skördardatorn. Den faktiska medelstammen och den inmätta bruttovolymen bestämmer priset.
Tanken är egentligen inte ny. Gösta Edholm nämner ett par besparingsskogar som också har sålt gallringarna på anbud. Men med tiden har han gjort sina misstag och förfinat affärsmodellen. En gång begärde han in anbud på en kombinerad slutavverkning och gallring. Det blev inte så lyckat. Men utveckling handlar också om att göra sig till en attraktiv kund.
— Jag samlar ihop gallringarna i upp till tre år. Då blir det större samlade volymer och intresset från köparna ökar. Man säger att man riskerar tillväxtförluster genom att vänta, men det ska gå väldigt långt innan det blir förluster på grund av självdöda träd och klenare medelstammar, menar han.

Bra vägar, tilltagna uppställningsplatser och väl underröjda och planerade bestånd är några andra godbitar som lockar köpare. En liten premie med löfte om extra volymer när kontraktet väl är påskrivet bygger relationer för framtiden.
— Jag ser ingen risk för att vi ska stå utan köpare av vårt virke. Och jag har egentligen bara ett exempel där jag inte har varit nöjd med resultatet. Det var en gallring i en granskog med lövinslag. Där hade jag velat ha mer löv kvar efter gallringen. Men det var en knivig situation där även jag hade kunnat vara tydligare med mina önskemål. I efterhand delade jag och köparen på ansvaret.

Text: Erik Viklund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb