Gör guldkap i ekskogen

19 januari 2012 Har du några diamanter eller guldtackor i virkestravarna? De kan ge stora pengar om du hittar rätt köpare och apterar rätt.

Gör guldkap  i ekskogen

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Kenneth Arvidsson är inköpare på golvfabriken Kährs i Nybro, som tillsammans med Södra Interiör är en av de två stora förbrukarna av ektimmer i landet.
– Förra säsongen var det bara gran och tall som gällde, då hade vi svårt att få in tillräckligt med ek. Men nu när barrtimret är på väg ner i källaren hoppas vi att läget blir annorlunda, säger han.

Det ligger stora pengar i bra ektimmer. Kährs finaste kvalitet Diamantstock betalas med 3000-5000 kronor per kubikmeter. Lika mycket betalar Södra för sin Interiörstock. En snabbräkning i prislistan visar att en grov stock med 80 cm toppdiameter och en längd på 2,7 meter ger ett pris på drygt 6700 kronor. För en stock!
De mer normala kvaliteterna kallas Blockstock och Kährstimmer hos Kährs, hos Södra kallas de Guld-, Silver- och Bronsstock. Där kan man få drygt 2000 kronor per kubikmeter för de grövre dimensionerna.

Men det gäller att aptera rätt, att behärska konsten att dela upp en trädstam i olika sortiment. Om stocken hanteras fel kan den klassas som vrak, och hamnar i bränslehögen. Då rinner betalningen ner till 200 kronor kubiken.
– Det vanligaste felet är att stockarna inte är ordentligt kvistade, säger Kenneth Arvidsson. Vi accepterar högst 5 centimeters kviststump, annars blir det vrak. Efter en maskin-    avverkning bör man alltid gå ut och efterkapa kvistarna med motorsåg. Om det inte görs kan stocken tappa en tusenlapp.

Även Södra lyfter fram vikten av rätt aptering och sortering. Anders Ekstrand arbetar dagligen med att försörja föreningens industrier med lövvirke.
– Det är lättare att aptera rätt idag, säger han. Våra nya  instruktioner kan följas av alla. Många känner inte till att vi accepterar klenare virke nu, ner till 16 cm i topp. Kvaliteten behöver heller inte vara i topp, bara det går att såga.
Att hitta kapstället ger sig ganska naturligt, menar Anders Ekstrand. Hans första tips är att leta upp den grövsta och sämsta kvisten inom den accepterade stocklängden och kapa den rakt igenom. Stocken betalas också i decimeters intervaller, så det kan löna sig att ligga strax över gränsen.

För både Kährs och Södra Interiör är den svenska eken mest intressant. Kährs ger också ett pristillägg för leveranser inom 15 mils radie från fabriken i Nybro. Transportlogistiken är dock en tung del i inköparens jobb. Medelpartiet av ektimmer är blygsamma 15 kubikmeter. På Kährs är minsta leverans tre kubikmeter och på Södra fem. För mindre partier ovanför denna gräns görs ett prisavdrag.

Trots trixandet med många små travar är Kenneth Arvidsson förvissad att han får ihop sitt timmerbeting.
– Det ser alltid kärvt ut på hösten, men till våren brukar det lossna. Nu hoppas vi bara på tjäle och barmark. Blöta marker kan sätta stopp för många avverkningar, avslutar han.

Diamantstock Illustration © Bobo Hermanson
Diamantstock (Kährs) och Guld- (klass A) eller Interiörstock (Södra). Illustration © Bobo Hermanson

Blockstock/Silverstock. Illustration © Bobo Hermanson
Blockstock (Kährs) och Silverstock (klass B, Södra).  Illustration © Bobo Hermanson

Kährstimmer/Bronsstock. Illustration © Bobo Hermanson
Kährstimmer (Kährs) och Bronsstock (klass C, Södra). Illustration © Bobo Hermanson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb