Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Tipsen finns i Prevents checklistor för skogsvård, som handlar om röjning och motormanuell avverkning. Listorna har tagits fram i samarbete med bland annat Skogsbrukets Yrkesnämnd, Skogs- och Träfacket samt Svenska Miljöinstitutet. De handlar om planering, verktyg, skötsel, arbetsteknik, skyddsutrustning och beredskap för första hjälpen.
Prevent är en ideell organisation som ägs av arbetsgivare och fackföreningar. Uppgiften är att sprida kunskap om god arbetsmiljö. De har tagit fram ett 30-tal listor varav några är speciellt framtagna för att användas i skogsbruket.
Pappersutgåvan har sålts i ett 100-tal exemplar av varje men hämtats gratis på nätet i tusental. PDF-filen kan skaffas på internet, på Prevents hemsida. Checklistorna finns även i Prevents bokhandel, 08-402 02 00.
Röjning
Tanken är att man ska svara ja eller nej på 75 frågor. Sedan går man vidare genom att fylla i Vad behöver göras? Behövs hjälp? Vem ansvarar för att det blir gjort? När ska det vara klart? Kort sagt är det frågan om en handlingsplan i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
En fördel med checklistan är att den också kan användas som en källa till värdefulla tips och ”tänk-på-det-här” för självverksamma skogsägare.
Under rubriken arbetsteknik står det bland annat: ”Börjar du röjningen längst bort från personalboden eller bilen? Då slipper man gå igenom röjt område när man skall tillbaka. Utnyttjas vinden eller trädens kronöverhäng för att få träden åt rätt håll? Speciellt viktigt i höga bestånd.
När röjsågen är igång: hålls alltid säkerhetsavstånd från andra skogsarbetare? Minst tio meter eller dubbla trädlängden om trädet är över fem meter. Bärs första förband lätt åtkomligt i till exempel bröstfickan och vet alla hur man använder det? Kan du snabbt kalla på hjälp i en nödsituation via mobiltelefon eller kommunikationsradio?
Motorsågning
Checklistan för motormanuell avverkning omfattar 89 frågor. Svara och gör en riskbedömning av brister som framkommit. Markera de allvar-ligaste riskerna. I det arbetet faller det också ut en rad värdefulla tips och råd för alla som kör motorsåg. ”Kontrolleras sågens säkerhetsanordningar regelbundet? Används skyddshandskar vid all hantering av bensin? Sköts den personliga skyddsutrustningen dagligen? Finns första förband alltid i bröstfickan? Används alltid höger hand, gashanden, vid risplockning?”
Om träd lutar mot eller hänger i elledningar, kontakta alltid kraftföretaget för frånkoppling av elströmmen innan arbetet påbörjas. Det gäller även träd närmare än en trädlängd, oavsett lutning.
Skotning
Det finns även en checklista för avverkning och terrängtransport. 78 raka frågor som kan öka säkerheten och effektiviteten.
Några exempel: Görs en detaljplanering för områden med dåligt markgrepp, med lutningar över 30 procent och planläggs arbetet så att körning och vändning i sidlutande terräng i möjligaste mån undviks eller endast görs i dagsljus?
Är förarstolen vibrationsdämpad? Finns det förbandslåda och brandsläckare i hytten? Används ”Nordiska ergonomiska riktlinjer för skogsmaskiner” vid inköp av maskiner? Kommer det in damm i hytten?
Finns det rutiner om hur föraren ska agera när utomstående befinner sig inom riskzonen? Använder föraren skyddsutrustning, exempelvis hjälm och skyddskor, vid allt arbete utanför hytten?
Kort sagt. Klicka dig fram och plocka hem checklistorna, alternativt skaffa papperskopior. Det är ett utmärkt sätt att få konstruktiva tips och fräscha upp kunskaperna som gör arbetet i skogen både säkrare, behagligare och lönsammare.
Lars Davner