Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Finns det risk för motorskador till följd av sämre smörjning av cylinderloppet? Farhågor finns eftersom E10 ska få högre etanolinblandning än dagens bränsle.
Eller kanske E10 drar åt sig fukt som orsakar vattenutfällning i bensintanken? Begreppen reds ut av SKOGEN. Men innan vi går in på de olika detaljerna är en presentation av E10 på sin plats.
E10 är alltså namnet på den nya bensinsort som ska ersätta 95 oktan. Skillnaden är i princip att inblandningen av etanol höjs från dagens fem procent till tio procent, därav det nya namnet. Etanolen kommer i dag från både skogen och jordbruket men andelen från skogen förväntas öka.
Finessen med E10 är att utsläppen av koldioxid kommer att minska med några procent, vilket är det övergripande målet med bränsleförändringen.
Exakt när det kommer att finnas E10 i bränslepumparna är ännu inte helt klart. Det datum som nämns i EU-direktivet är redan passerat, den 1 januari 2011. Men det svenska regelverket är i skrivande stund ännu inte helt klart. Företrädare för de oljebolag som SKOGEN kontaktat säger att man beräknar en försäljningsstart av E10 tidigast under hösten 2011. Men man kan heller inte utesluta att premiären för E10 i de svenska bränslepumparna blir först under 2012. Osäkerhet om försäljningsstarten således. Men att E10 kommer, det är däremot helt säkert.
E10-bränsle är redan idag infört i flera länder i Europa, bland annat i Finland och i Tyskland.
Eftersom E10 ännu inte finns i Sverige har ett par av de oljebolag vi varit i kontakt med inte haft möjlighet att närmare undersöka blandbarheten mellan E10 och tvåtaktsolja. Men ett bolag som gjort prov är Statoil. De har testat sina egna tvåtaktsoljor med E10 och funnit att samtliga tvåtaktsoljor som Statoil tillhandahåller i sina försäljningsställen fungerar med en etanolinblandning på upp till 15 procent utan tecken på separation. Man har med andra ord en marginal på 5 procent. Detta gör även att den befarade risken för motorskador till följd av sämre smörjning av cylinderloppet med oljeblandad E10 inte skall vara större än för ”vanlig” oljeblandad bensin.
På frågan om vattenupptagning svarar samtliga oljebolag att ökad etanol- (sprit) inblandning snarare minskar risken för fuktutfällning i bränslet. För att binda eventuell fukt i bränslet, som alltid kommer in i tanken via uteluften, tillsatte man förr K-Sprit i all bensin. Utan sprit fälls fukt i bränslet ut i form vatten som lägger sig på tankens botten. När vattendropparna tillsammans med bensinen når bränslesystemet brukar resultatet bli det man kallar isproppar, alltså driftstörningar i motorn. Men med sprit i bensinen blandas vattnet ut i molekylform och kan passera förgasarens kanaler och munstycken utan risk för isbildning.
Och så länge man inte envisas med att ideligen öppna tanklocket och därigenom släppa in ny fuktbemängd luft, bör det inte vara något problem.
Nämnas kan även att bensinstationerna inte slopar den 98-oktaniga bensinen som helt saknar etanolinblandning. Detta görs av säkerhetsskäl tills man hunnit förvissa sig om vilka motorer som klarar E10, och vilka rekommendationer som eventuellt kan komma att krävas.
Text och foto: Per Ericsson