ERGONOMISKT.

Fullmatat och flexibelt bälte för huggare

29 juli 2019 Det är lätt att fästa och ta loss hållarna på Husqvarnas nya verktygsbälte och selen fördelar vikten. SKOGENs testare är mycket nöjd – men hittar ändå en detalj att anmärka på.

Fullmatat och flexibelt bälte för huggare

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Husqvarna lanserade under våren verktygsbältet Tool Belt Flexi för manuella huggare och enligt SKOGENs testare Peter Lindroth är det mer än en uppgradering av företagets tidigare bälte. Efter att ha använt det i slutavverkning under krävande vinterförhållanden en tid säger han att förbättringarna är så stora att det är mer rätt att ­prata om helt nytt verktygs­bälte. Ett nytt bälte med mycket goda egenskaper, därtill.

Bältet finns i två varianter av­sedda för kvistningsarbeten respektive slutavverkning. Båda består i grundutförandet av ett verktygsbälte med sele och bakstycke, hölster med ­kilficka, universalhållare av rostfritt stål för redskap samt hållare för filar och motor­sågens kombiverktyg. 
Varianten för slutavverkning har dessutom en ficka som ger plats för fler fällkilar och kvistningsvarianten ett kombihölster. 

Peter LindrothSKOGENs testare Peter Lindroth säger att Husqvarna tänkt till in i minsta detalj och ger verktygsbälte betyget väl godkänt.Det går även att köpa verktygsbälte och sele separat och ­plocka ihop en egen variant genom att välja bland de nio hållarna.
– Systemet med hållare gör att bältet snabbt kan utrustas med alla verktyg och annan utrustning en motormanuell huggare eller självverksam skogsbrukare behöver, säger Peter Lindroth.
Han berömmer verktygs­hållarnas oömma material och kraftiga konstruktion. Även deras fästen i verktygsbältet är bra – visar det sig.
– Vid första anblicken var jag faktiskt skeptisk till infästningssystemet. Jag tyckte det såg märkligt ut, men blev imponerad när jag upptäckte att hållarna kan fästas på bältet utan att det måste tas isär eller att midjeremmen måste stickas igenom hållarna. 

Produktutvecklarna på Hus­qvarna har verkligen tänkt till, tycker Peter. 
– Att man bara knäpper fast hållarna på remmen är ju genialiskt enkelt och ger stor flexibilitet, man kan alltid ha det man behöver till hands. Systemet känns dessutom ­gediget och ger en säker förankring avhållarna.
Peter vill också ge ett extra plus till universalfickan med symbolen för första förband.
– Kort sagt föredömligt. En ficka för första förband är inte ens en självklarhet på alla ­huggarjackor och ibland är det en innerficka så att huggarbälte eller röjsågssele först måste tas av och jackan öppnas innan man kommer åt förbandssatsen. 
Verktygsbälten blir ofta rätt tunga när man hängt på allt man behöver, men Tool Belt Flexis sele har breda, juster­bara axelremmar, bröstband och stadiga partier för rygg och midja, som på en bra ryggsäck
– Det gör att vikten fördelas ergonomiskt och inte tröttar kroppen under längre arbetspass, säger Peter och visar hur enkelt det är att ta loss bärselen från verktygsbältet när den inte behövs.

Bälteslåsets utformning och steglösa funktion är också en bra finess som gör det lätt att justera midjebältet efter antalet plagg som bärs under det. Man kan öppna låset med en hand.
Trots att produktutvecklarna har ansträngt sig och lyckats bra upptäckte Peter en detalj han inte var nöjd med.
– Fällkilarna glider lätt ur sin ficka, särskilt den i yttersta facket. Jag tappade den i snön, men kunde hitta den.  
Ett lock eller något liknande som håller kilarna på plats skulle förbättra en redan mycket bra produkt, anser Peter Lindroth.

Det rekommenderade cirka­priset för ett komplett bälte för antingen kvistning eller slutavverkning är 1 990 kronor inklusive moms.

Plus• Praktiskt
• Välutrustat
• Ergonomiskt
• Robust

Minus
• Fällkilsfickan saknar lock

Text & foto: Per Ericsson
Test: Peter Lindroth/Jipe skog & trä

SKOGEN 6-7/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb