Fråga experten: Behöver avlägget vara så stort?

3 januari 2014 Fråga experterna - om Virkesmarknad. Med den förra virkesköparen gick det bra att avverka utan att ta bort så många träd för virkesvältorna, det finns ju oftast naturliga öppningar att utnyttja. Nu har det kommit en ny köpare på mitt område och när jag ska gallra ett bestånd vill hon hugga bort träd så att det blir en öppning på 60–70 meter. Är det verkligen nödvändigt?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Anders MörkSvar: Ja, troligen. Att ha tillräckligt utrymme på avläggsplatsen är en av grundstenarna för att arbeta rationellt och dessutom få så liten skada på skogen som möjligt. 

När utrymmet för virket blir begränsat och uppdelat på flera olika öppningar i beståndet har det flera nackdelar:

 

Samlastning av flera sortiment vid skotning försvåras eftersom avlastningen ofta kommer att bli orationell. Skotaren blir tvungen att köra fler sortrena lass. Detta ökar kostnaden för skotningen. Det blir dessutom mer körning som ökar risken för skador på mark, stammar och vägar. 

En annan effekt blir att ett och samma sortiment ibland blir uppdelat i två olika vältor. Detta sänker också skotarens produktivitet. En annan effekt blir att virkesbilen måste ha flera lastningspositioner. Så blir effekterna oavsett om det handlar om gallring eller slutavverkning.

Hur stort utrymmet behöver vara beror på virkesmängden, antal sortiment samt om avtransport från avlägget kan göras under   tiden för framskotningen eller inte. En enkel formel för att räkna ut vilket utrymme som virket kommer att kräva går att finna på Skogforsks sajt www.jobbaiskogen.se.

 

Att vara för snål med utrymmet är alltså inte alls smart. Jag tycker du ska lyssna på din virkesköpare och låta dem hugga upp det utrymme man säger sig behöva. Det kommer att gynna ekonomin på gallringen, minska markpåverkan, öka säkerheten och förbättra arbetsmiljön för både skotarförare och chauffören som kör virkesbilen.

 

Text: Anders Mörk, verksamhetsutvecklare

 

SKOGEN 12/2013

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb