Fotoskolan del 3 – I skogen är ljuset blått

29 november 2006 Skogen ska inte vara mintfärgad, och inte SCA-blå. För ovana fotografer kan klorofyllet lätt få fel färg. Till bra skogsbilder måste man styra färgåtergivningen.

Fotoskolan del 3 – I skogen är ljuset blått

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Vid all fotografering måste fotografen kunna kompensera skiftande färgtemperatur och andra avvikelser, så kallade färgstick.

Digitalkameror har inbyggda funktioner för den saken, hur väl resultatet sedan stämmer i praktiken brukar vara en ganska öppen fråga. Störst noggrannhet i färgåtergivning uppnås om digitalkameran har en funktion för manuell vitbalansering. Den utförs så att en vit yta, exempelvis ett papper, fotgraferas av och används som referens.

Färgtemperatur mäts i Kelvingrader. Ju högre siffra, desto kallare ljus. Stearinljuset är en mycket varm ljuskälla, runt 1 800—2 000 K. Lågt stående sol är också en varm ljuskälla. Halogenlampan ligger runt 3 200 K medan gasurladdningslampor är neutrala, det vill säga, 5 000—5 500 K.

Den vanliga dagsljusfilmen är avstämd efter 5 500 K. Alla andra färgtemperaturer resulterar alltså i en färgavvikelse. Som om detta inte var nog förekommer nästan alltid även ett färgstick. Ett vanligt lysrör ger som exempel ett starkt grönstick. Och ett sommarporträtt under en lövkrona kan få den porträtterade att se grön ut i ansiktet.

I skogen är ljuset ofta kallt vilket innebär blåstick i bilderna. Den professionelle diafotografen är därför standardutrustad med både färgtemperaturmätare och en uppsättning filter. Se bildexemplet!
Blåa färgstick

Dessa värden är inte på något vis extrema. En frostig vintermorgon strax efter soluppgången kan färgtemperaturen i skuggorna ligga runt 30 000 K, för att ta ett exempel.
En viss grad av avvikelse kan korrigeras i datorns bildbehandlingsprogram. Gränsen går ungefär vid diaexemplets Kelvintal. Därefter slår färgskalorna kullerbyttor och då är det dystert att vara bildbehandlare.

Ladda ner artikeln som pdf: Fotoskola, del 3»

Bo Göran Backström
Ur SKOGEN 9/04

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb