Först priset, sen lånet

6 november 2006 En smart köpare av skogsmaskiner ska förhandla stenhårt om priset. Först därefter bör han — eller hon — börja förhandla med lånegivare. Att blanda ihop köpeskilling och låneränta i en och samma förhandling kan göra att ett onödigt högt pris göms bakom en låg ränta på lånet. Det menar i varje fall Claes Virgin på General Electric.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Ett bra pris på maskinen och ett bra lån. Då kan entreprenadföretaget blomstra. Förr gick skogsbolagen ofta i borgen för entreprenören. De har ju goda förutsättningar att bedöma kreditvärdigheten. Den som konstaterar det är Claes Virgin på General Electric, GE. Koncernen har ett bolag som ger lån till skogsmaskiner i Sverige, GE Capital Equipment Finance AB.
— Tyvärr har skogsföretagen nästan helt slutat att gå i borgen. Idag får vi ringa uppdragsgivaren om kunden är ny för oss, eller begära en kopia på avtalet om körning. Det säger åtminstone en del om hur stabila förutsättningarna är.

Gamla kunder som har klarat sig bra brukar nästan undantagslöst få lån igen när det är dags för en ny maskin. Avslag kan det bli om förutsättningarna har försämrats, eller om kreditgivaren inte tror på affärsidén. Som nyetablerad entreprenör kan det däremot ofta vara svårt att få lån. Många som startar från grunden använder därför en billig, kanske begagnad maskin som entrébiljett. Få köper en ny Timberjack som första maskin, som han uttrycker det.
— När folk är helt nya i branschen kan en lokal bank vara bättre än ett finansbolag som vårt, medger Claes Virgin. Banken kan känna till låntagarens förhållanden från tidigare kontakter.
Det finns många långivare på marknaden. Föreningssparbanken är en stor aktör. Det finns banker som samarbetar med leverantörer av skogsmaskiner, till exempel Handelsbanken och Valmet. En del leverantörer, som till exempel Timberjack, har egna finansbolag.
Långivare brukar inte i första hand vilja konkurrera med lägsta ränta. Inte heller med belåningsgrad (ofta 80 procent). Claes Virgin lyfter i stället fram snabbheten hos GE.

— Vi brukar kunna svara på 24 till 48 timmar. Men då måste vi ha alla siffror. Vi vill veta mycket. Om en ny kund vill ha lån i september vill vi se siffrorna från första halvåret. Ekonomin är tight i den här branschen och ett stillestånd kan slå hårt och fort.
— Vi konkurrerar också med att vi kan branschen, till skillnad från många lokala banker som inte har den specialiseringen. Jag vet vad en maskin ska kosta. Och man måste förstå entreprenörens vardag när man analyserar de två senaste årens resultat, som vi brukar göra vid en låneansökan. Ett dåligt resultat kan ju faktiskt ha en rimlig förklaring. Ett maskinhaveri, eller inkörd personal som slutar. Och vid tjällossning eller semester kan det faktiskt behövas ibland att man slipper en månads amortering.
— Det händer också att vi kan diskutera handpenningens storlek om någon får ett bra erbjudande men har svårt att lägga en viss summa kontant.

Personliga kontakter är viktiga, för båda parter. Claes Virgin träffar nästan alla kunder åtminstone någon gång — och får telefonsamtal vid nästan alla tider på dygnet. Maskinägarna gillar att prata finansiering. När maskinen rullar kan man slå på telefonen och ta sig tid.

Det är en lite speciell bransch, menar han, eftersom många har kontoret hemma. På sina resor runt landet träffar han ofta hela familjen.
— Även då får man naturligtvis en inblick i varje företags förutsättningar. Man ser också att skogen nästan är något sorts kall för många. För det är ingen bransch som man skär guld i, även om vi inte drabbats av många konkurser. Entreprenörerna har nästan varit som livegna ett tag, nu har det blivit lite bättre. Men bolagen borde få sig en tankeställare av att det går så svårt med återväxten.
Så finns det förstås också de som går i köptankar men får nobben på lån på grund av låg kreditvärdighet eller krav på alltför låg ränta.
Men hur är det då med räntan? Visst kan det löna sig att spela ut långivarna mot varandra? Jodå, visst konkurrerar även GE med lånevillkoren.
— Vi måste ju ha något att erbjuda för att behålla kunderna. Och inte minst för att få nya kunder. Alldeles för många låntagare är för obenägna att byta bank.

Började med lån till kylskåp General Electric (GE) bildades 1892 av Tomas Alva Edison för att tillverka och sälja hans uppfinning, glödlampan. Numera tillverkar koncernen bland annat diesellok, röntgenutrustning och plast. Och ligger bakom NBC med biofilmer som Hulken och den nu aktuella filmen Wimbledon. Under den amerikanska depressionen på 1930-talet var man tvungen att ge kunderna lån för att de skulle ha råd att köpa företagets kylskåp. Det blev början till vad som för närvarande heter GE Capital Equipment Finance AB och finansierar just investeringar i utrustning. På finansmarknaden för skogsmaskiner i Sverige har GE funnits i tio år. Likadan verksamhet finns bland annat i Nordamerika och några europeiska länder.
Vill man inte köpa en skogsmaskin så har GE också rutin på lån för till exempel privata jetflygplan…

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb