Får vägföreningen tvångsavverka dikesrenar?

9 november 2006 Kan vägföreningen rensa utmed vägarna om markägarna inte gör det själva? Och kan man ta deras virke som ersättning för arbetet? Vi har tagit hjälp av Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) för att räta ut frågetecknen.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Fråga: Skogen och vegetationen växer närmare och närmare vägbanan. Träden hänger över vägbanan vid snöfall och vägarna torkar aldrig ur på våren. Vår vägförening har nu beslutat på flera årsmöten att alla berörda markägare skall avverka, röja undan 3 m från vägkant. Om inte dessa åtgärder utförs kommer föreningen att tvångsavverka. Föreningen tar hand om det som avverkats och kvittar mot avverkningskostnaden. Beslutet har även annonserats vid två tillfällen i det lokala annonsbladet. Är det OK att göra så?

Svar från REV: I föreningens anläggningsbeslut eller förrättningsutlåtande finns förhoppningsvis en rättighetsupplåtelse om sikt- och slyröjning. Man brukar skriva 2-3 meter från vägkanten eller vägområdet. Kontrollera om så är fallet, då är det fritt fram för föreningen att sikt- och slyröja. Men fastighetsägarna kan inte avkrävas särskild avgift för detta, och virket förblir alltså markägarens.

Om det inte finns någon rättighetsupplåtelse för sikt- och slyröjning kan föreningen inte tvinga sig till en alltför omfattande åtgärd. Naturligtvis behöver föreningen inte tåla intrång på vägområdet av växtlighet, men föreningen kan å andra sidan inte heller röja in på markägares område, utanför vägområdet. Inte om det saknas en särskild rättighetsupplåtelse i anläggningsbeslutet. En särskild överenskommelse bör därför träffas med var och en.

Bengt Ek

Ur SKOGEN 12/04

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb