Få företaget att blomstra

6 november 2006 Sju sätt att vässa ditt ledarskap som skogsentreprenör.

Få företaget att blomstra

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

1. Ta kommandot över ekonomin
Här brister det hos många. En god uppföljning och kontroll på ekonomin är en förutsättning för god lönsamhet. Se till exempel till att hålla isär kostnaderna för olika maskiner. Skilj på kostnader för drift, underhåll, personal och så vidare. Hur ska du annars veta var det finns möjligheter till kostnadsbesparingar och effektiviseringar?
Det kanske låter som självklarheter men bristande ekonomisk uppföljning är verklighet i en del företag som omsätter miljonbelopp. Kontoplanen består mer eller mindre av ”pengar in och pengar ut”.
Se till att vidareutbilda dig och ta hjälp när de egna kunskaperna inte räcker till.

2. Bli en riktig företagsledare
Det är inte självklart att du blev skogsentreprenör för att du tycker att det är kul att vara företagsledare. Men när ett företag växer med fler anställda ökar kraven på ledarskapet. Det räcker inte längre att vara högproduktiv förare, duktig mekaniker och ha en fantastisk känsla för hur skog ska skötas. Anställd personal kräver kunskaper i ledarskap. Att kunna sätta mål, lösa konflikter, planera arbetet, föra dialog och utvecklingssamtal blir lika viktigt som att kunna byta en läckande hydraulslang eller kalibrera längdmätningen.
Fråga dig själv om det går att jobba 40 el-ler 50 timmar per vecka i produktion i ett företag som omsätter mångmiljonbelopp? En timmes ledarskap kanske ger mer ekonomisk utväxling än en timme bakom spakarna i skördaren eller ett inhopp för en plantör.

3. Sätt dig ned med kunden
Lönsamma entreprenadföretag är uteslutande de som har lyckats etablera en bra dialog med uppdragsgivaren. Ett bra samarbete är kanske den enskilt största framgångsfaktorn för ett entreprenadföretag. Men kom ihåg att det ligger ett lika stort ansvar på båda parter. Det är inte självklart att det är uppdragsgivaren som ska ta initiativet.

4. Ha järnkoll på avbrotten
Det duger inte att bara veta att maskinen har en teknisk utnyttjandegrad på 80 procent. Om du ska kunna höja ditt TU måste du veta vad som orsakar stoppen. Var det produktionsledaren som var ute med nya direktiv, var det ett kedjebyte eller var det kafferasten som drog ut på tiden? Datorerna i dagens skogsmaskiner kan ge dig detaljerad information om hur maskinen nyttjas och fungerar. Utnyttja de möjligheterna.
Samma sak gäller naturligtvis andra företag med annan inriktning. Var plantorna inte där de skulle vara? Skaffa järnkoll.

5. Planering, planering, planering
Bättre planering, bra kartor, tydlig snitsling och minskade flyttider. Här finns det pengar att spara. Mycket kan du göra själv inom ramen för ditt eget företag. Men var också tydlig med dina förväntningar och behov i dialogen med uppdragsgivaren. Ni har ett gemensamt intresse av att försöka hålla ned onödiga stillestånd på grund av dålig planering.

6. Gör rätt vid förhandlingsbordet
”Jag måste ha mer betalt annars går det inte ihop sig”. Om det är ditt huvudargument i förhandlingen är du ute på svag is. Tyvärr känner många produktionsledare igen sig i den argumentationen från entreprenören.
Ska du som entreprenör lyckas höja priset måste du ha bättre argument. Analysera din verksamhet. Varför går det inte ihop? Vad kan du göra åt det? Vad kan uppdragsgivaren göra? Försök vara kreativ och stirra dig inte blind på ersättningen per kubikmeter eller röjd hektar. Den är viktig, men det är inte allt.
Höga prisökningar kan ibland bli riskabla på sikt. I slutändan kommer den entreprenör som gör ett bra jobb till rätt pris att vara den som överlever. Om du kan hålla tillbaka pris-ökningarna utan att det drabbar kvaliteten på arbetet så kan du vara säker på att du kommer att ha en konkurrensfördel gentemot övriga entreprenörer i din omgivning. Nästa gång er gemensamma uppdragsgivare vill minska antalet maskiner ligger du garanterat på plus.
Men även ditt företag ska naturligtvis frodas. Vad kan din uppdragsgivare göra för dig för att slippa kostnadsökningar? Förhandlingen är ett bra tillfälle att diskutera andra förutsättningar som påverkar din verksamhet. Trakternas storlek, avverkningsplaneringens kvalitet, virkestillredningen och hur samarbetet med produktionsledaren fungerar kan vara andra frågeställningar.

7. Låt personalen växa
Folk är olika. Det kan skilja så mycket som 40 procent i produktivitet mellan olika maskinförare. Idag är det inte maskinerna som avgör hur mycket som blir gjort. Det är människan som är den begränsande faktorn.
Att ständigt utveckla förarna är ett sätt att öka produktionen men också att se till att de trivs och stannar i företaget eller återkom-mer till skogsvårdssäsongen varje år. Det tar kanske sex månader innan du som entreprenör får ut den första kronan av en nybliven skördarförare. Hög personalomsättning kostar stora pengar.

Text: Erik Viklund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb