Enklare sköta lövskog än många tror

9 november 2006 Det är inte så svårt att sköta lövskog. Man behöver inte vara specialutbildad expert. Man behöver inte ens vara dansk jägmästare. Det säger Martin Werner, forskare vid SkogForsk. I grunden gäller samma regler som för allt annat skogsbruk. Man måste röja och gallra så att framtidsträden får ljus och luft. Då först blir de timmergrova.
Och precis som för gran och tall, så är det timret som ger de stora pengarna.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Nu har synen på lövet vänt. Både skogsmän och naturvårdare vill se mycket mer löv i skogen. Därför arbetar SkogForsk med ett projekt för lönsamt lövskogsbruk.
— Vi har samlat ihop all den gamla kunskap som finns om lövskogsbruk, säger Martin Werner. Vi har läst i äldre litteratur, och vi har pratat med erfarna skogsskötare.

Fram växer en ny bild av lövskogsbruk. Det är inte så svårt som många har trott. För det enda riktigt stora fel man kan göra, det är att göra ingenting. Då får man de tusenbrödratäta lövskogar som tyvärr är alltför vanliga. Det blir inte kvalitet när lövträd står för tätt. Istället blir träden klena, och de flesta kommer inte ens upp i timmergrovlek. Dessutom knäcks överslutna lövskogar lätt av snön.

Klövskog eller lövskog?
Tillsammans med forskarna på SkogForsk har SKOGEN gjort en enkel lathund för lönsamt lövskogsbruk. Lathunden bygger på en bok som heter ”Lönsamt skogsbruk steg för steg”, som Martin Werner har skrivit tillsammans med kollegan Lars Rytter. Följer man de enkla tipsen i lathunden, så kommer man långt, säger Martin Werner.
— Viltet är ett stort problem, konstaterar han. Det går knappast att plantera löv med dagens täta rådjurs- och älgstammar. Så länge vi har kvar detta ”klövskogsbruk”, måste vi tyvärr acceptera att gran och tall är förstahandsval vid plantering. Om vi inte hägnar, men det är dyrt.
Medan vi väntar på mer rimliga viltstammar, så skall vi utnyttja det löv som kommer alldeles av sig själv i föryngringarna. Vi måste sluta kalla det lövsly i nedsättande ton. Tvärtom, skall vi se det som en resurs. Om vi röjer och gallrar lövslyet så går det att skapa lövskog.
— Och bli inte förskräckt om kvaliteten ser dålig ut, säger Martin Werner. Precis som för tall och gran, så artar sig träden när de blir äldre och grövre.

Marknaden viktig
— Men vi har inte bara tittat på skötselfrågorna i lövskogsprojekt. Marknadsfrågorna är också viktiga. För ett av problemen med lövskog är de små volymerna. Det är svårt att hitta köpare till några enstaka askstockar. Vi tror mycket på samverkan mellan skogsägare. Vi har engagerat virkesköpare och små sågverk i projektet. Kanske kan vi snart se en lövtimmerbörs på Internet, avslutar Martin Werner.

Text: Carl Henrik Palmér

Läs även
SKOGENs lathund/Lönsam lövskog: Läs mer»
Så minskar du viltskadorna i lövskogen: Läs mer»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb