Dubbla sockor mot fotsvett och skoskav

4 mars 2011 Alla vet hur det känns att frysa om fötterna. Man försöker hoppa upp och ner på stället, vicka frenetiskt på tårna eller sparka den ena foten mot den andra. Men det är inte mycket som hjälper. Ett bättre tips är att skaffa fotvett genom att läsa häftet "Kalla fötter? Varma sockor."

Dubbla sockor mot fotsvett och skoskav

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Tillbaka till gå. SKOGEN har testat dubbla sockor för att få ett behagligt fotklimat. Starta med en tunn, slätstickad socka av merinoull och syntetfiber, exempelvis Woolpower Liner Sock. Första lagret håller fötterna varma och torra. Nästa socka bör vara en 200- eller 400 gramssocka beroende på yttertemperaturen. Den drar åt sig fukt och binder maximalt med luft. Friktionen sker mellan sockorna och inte mot huden och du slipper skavsår. Det fungerar utmärkt speciellt om du ser till att ha ordentligt med utrymme i skon eller kängan.

När kroppen blir kall prioriterar den värme till hjärta, hjärna och andra livsuppehållande organ och minskar blodflödet till händer och fötter. Ett bra tips är alltså att ta på en mössa om du fryser om fötterna.
Ska du stå på kalla backen eller berg är det viktigt att ha isolerande sulor i skorna och stå gärna på ett sittunderlag, lite frigolit eller granris för att inte leda bort fotvärmen till ett kallt underlag.

En fot utsöndrar tre milliliter fukt per timme, ända upp till 30 milliliter vid tungt arbete. Se till att ha sockor som leder bort fukten så foten kan hållas torr. Ull är ett bra material som kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt. Faktiskt avger ullen lite extra värme när den blir fuktig, så kallad absorptionsvärme.
Smart att byta sockor precis innan du ska ut i kylan, så att fötterna inte hinner bli varma och fuktiga. Det kan också vara läge att byta sockor flera gånger under dagen beroende på vad man jobbar med.

Använd tillräckligt stora skor och dra inte åt dem för hårt, då kan blodcirkulationen hindras och fötterna blir snabbt kalla. Du måste kunna röra på tårna.
Vårda fötterna och håll dem torra och rena. Använd inga vattenbaserade krämer eftersom de kan ge kylskador vid låga temperaturer. Smörj in fötterna varje kväll.
Om du går 8000 till 10 000 steg per dag hinner du med sisådär fyra varv runt jorden under din livstid. Det finns alltså anledning att sköta fötterna om de ska hänga med några jordevarv till.

Vill du ha miniboken Kalla fötter? Beställ utan kostnad på www.woolpower.se.

Test och text: Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb