Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Hur mycket eldas det egentligen med ved? Det skiljer sig en hel del mellan skattemyndigheternas uppfattning och den verkliga volymen. Enligt officiell statistik, som missar mycket av den ved som säljs svart, eldas det 9 TWh ved per år. Frågar man i stället landets sotarmästare som inspekterar skorstenar, förefaller det snarare röra sig om 14 TWh som värmer husen i landet.
Hur som helst finns det anledning att vara effektiv om man valt att värma upp med ved. Två informativa broschyrer som kan rekommenderas är ”Vedeldning” och ”Vedhantering”.
Så eldar du bäst:
Köpa ved på rot: Kom ihåg att alltid betala för veden du får hugga. Detta bör framförallt vara ett krav från markägaren. Han eller hon får annars arbetsgivaransvar.
För effektiv eldning i panna är det nödvändigt att du eldar mot en tillräckligt stor ackumulatortank, 1000—1500 liter. Tanken behövs såväl vid eldning i äldre som i moderna pannor.
Stryp inte draget! Strypt lufttillförsel ger sämre verkningsgrad, mer utsläpp och ökad risk för sotbrand. Vid problem kan man installera motdragslucka.
Elda inte för grov ved. Inte heller för kort. Det orsakar sämre förbränning. Kolla röken ur skorstenen för att se om förbränningen är bra. Vit rök indikerar fuktig ved. Gul rök innehåller tjära och tyder på ofullständig förbränning vid för låg temperatur.
En gammal vedpanna som eldas med vanlig ved har en verkningsgrad på 40 till 70 procent. Medan en ny vedpanna med keramikinsats och ackumulatortank kommer upp i 80 till 90 procent.
Vid låg fukthalt, på 20 procent, avger veden två till tre gånger mer värme per kilo än nyhuggen ved. För att hålla årslagret av ved till en villa krävs 20 till 25 kubikmeter torr ved. Håll gärna två års lager.
Är du rådvill? Kontakta kommunens energirådgivare för att diskutera valet av din uppvärmning.
Här får du tag på broschyrerna
Planer på att satsa på vedeldning? Ett bra tips är att skaffa de informativa broschyrerna ”Vedeldning” och ”Vedhantering”. Slå en signal till GDE-Net i Hofors, telefon 0290-221 30. Har du tillgång till Internet är adressen
www.gde-net.se.
GDE-Net är ett regionalt energikontor för två län, Gävleborg och Dalarna. Det finns 13 energikontor runt om i Sverige som ska samordna och effektivisera energianvändningen samt verka för att andelen förnybara energislag ökar i respektive region.
Lars Davner