Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Det svåra är att anpassa sig till ännu inte införda regler, enligt Örjan Carlsson.
– Stora variationer i inkomster och utgifter gör skatteplaneringen extra viktig för skogsägare, säger Örjan Carlsson på mäklar- och konsultbyrån Skogsmark.
Han säger att man ska planera såväl skogsbruk som beskattning på både kort och lång sikt. Dels innevarande år, dels de närmaste fem till tio åren, men man bör även tänka ännu längre än så:
– Du bör ha ett perspektiv som sträcker sig ända till generationsskifte eller försäljning. Om du anpassar skatteplaneringen till dina framtidsplaner kommer du att öka lönsamheten i ditt skogsägande.
Inför årets deklaration är det relativt få förändringar i regler och bestämmelser att ta hänsyn till. Den kanske främsta är att räntesatsen för att få fram fördelningsbeloppet på räntefördelningen sänks från 8,09 till
6,9 procent. Det innebär att om underlaget är oförändrat blir årets fördelningsbelopp lägre.
En annan nyhet är att avdraget för pensionsförsäkring minskar. För 2015 får privatpersoner dra av 1 800 kronor. 2016 tas det bort helt för privatperson, men det finns kvar i inkomstslaget näring.
Lite knepigare är det att ta hänsyn till förändring som eventuellt kommer att genomföras längre fram. Till exempel försvårar förslagen från skatteförenklingsutredningen planeringen (SOU 2014:68, se länk korta.nu/V4e).
– Man får följa de regler som finns i dag, men även försöka anpassa sig till förändringar som kan komma. Det innebär en viss utmaning.
De nya skattereglerna för företagare träder i kraft tidigast 2017. Regering och riksdag har inte beslutat om utredningens förslag ska genomföras. Om de går igenom kan det bli stora förändringar för skogsägare.
– Tanken med förslaget är att det ska vara neutralt och varken innebära lättnader eller högre skatteuttag för företagen. Det ska förenkla skattereglerna för enskilda näringsidkare. En hel del av det kan nog komma att gå igenom, tror Örjan Carlsson.
Bland skogsägare är förmodeligen utredningens förslag att avskaffa skogskontot det som har diskuterats mest.
– Det har blivit väldigt hårt ansatt. Det är tveksamt om man vågar ta bort det.
Om förslaget går igenom kan stickåret – som används för att beräkna kapitalvinstskatten vid försäljning av fastighet – komma att flyttas fram från 1952 till 1996. Det skulle innebära lägre beskattning vid fastighetsförsäljning för många skogsägare.
Det skulle även innebära att expansionsfonden avskaffas.
– Avsättning till expansionsfond görs i bokföringen och syns bara i deklarationen. Många vet inte hur mycket de har satt av, det kan ha skett för flera år sedan, men om förslaget går igenom måste fonden fram till ofördelaktig beskattning. Det blir tufft för dem som har stora expansionsfonder och är inget man kunde sia om när avsättningen gjordes.
Enligt Örjan Carlsson passar expansionsfonden bäst när
man förväntar sig kostnader de kommande åren. Då är den ett utmärkt verktyg för att jämna ut intäkter och kostnader.
– Använd den inte planlöst till att lindra skatten. Om du inte har några kommande investeringar skjuter du bara problemet framför dig.
Om du har gjort stora avsättningar till expansionsfond 2010 kan det vara idé att ompröva den deklarationen. Nästa år är det för sent.
– Kan man göra om och hantera resultatet utan att använda expansionsfond bör man överväga det.
Man kan ompröva deklarationer så långt som fem år tillbaka i tiden. Det går även att komplettera dem med räntefördelning, se SKOGEN nummer 2/2016.
Det finns också ett annat sätt att minska expansionsfonden.
– Om du har avverkat under året kanske du kan skapa ett underskott med hjälp av skogskontoinsättning. Detta underskott kan då mötas med återföring av expansionsfond. På detta sätt kan man säga att man flyttar medel från expansionsfond till skogskonto.
Pengarna på befintliga skogskonton kommer att finnas kvar den period skogskontot löper, även om förslaget att ta bort det går igenom. Du kan planera uttagen under tio år, och även räntefördela dem.
– Avsättning till skogskonto kan vara både hängslen och livrem. Det är sällan fel att sätta av pengar till kontot, man skjuter bara fram eventuell beskattning och kan hantera uttagen på ett bra sätt även om skatteförslaget går igenom, avslutar Örjan Carlsson.
SKOGEN 3/2016