KOMBI.

Bra idé som kan förfinas

2 maj 2018 En maskin som är både skördare och skotare lämplig för självverksamma skogsbrukare. Konceptet är mycket bra, men maskinen behöver utvecklas lite mer. Usewoods tuffa lilla Combi Master klarar mer än man tror, men vissa brister stör helhetsintrycket.

Bra idé som kan förfinas

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Ny teknik gör dagens kompakta kombi­maskiner till något mer än bara skotare med ett skördaraggregat. Combi Master från finska Usewood är ett exempel på det. Det är en ny modell i mindre mellanklassen som är lätt att komma överens med, även för den som inte har så stor vana. 

SKOGEN har testat den endast 2 500 kilo tunga och åttahjulsdrivna maskinen i krävande vinterförhållanden med hjälp av Peter Lindroth på Jipe skog och trä. Han konstaterar bland annat att hydraulisk midjestyrning och hydrostatisk allhjulsdrift ger den framkomlighet som en stor maskin, även i snö och kyla. 
– Stormaskinskänslan förstärks av hytten som är helt vridbar. Plant golv och ergonomisk stol bidrar till en arbetsmiljö som håller för längre pass. Dessutom har hytten klimatanläggning. Det är riktigt bra överkurs på så här små maskiner, säger Peter Lindroth. 
Men värmefördelningen kunde vara bättre, tillägger han. Det finns inga mun­stycken i fothöjd och fläkten har bara ett steg. 
– Dessutom saknas stolsvärme. Det borde vara en självklarhet.

Med nedfällda stödben klarar maskinen att hantera stående träd med en stam­diameter upp till 20 centimeter. Som ­standardutrustad skotare transporterar den stockar upp till fyra meters längd. ­Kranen har 380 ­centimeter räckvidd och 350 kilos lyftkraft och är, liksom skördaraggregatet, av ­Usewoods egen konstruktion. Peter Lindroth säger att de hör till de mest användarvänliga och bekymmerfria han har kört i den här storleksklassen. 
– Men kranreglagens placering är inte bra. Man kan komma åt dem av misstag när man stiger i eller ur maskinen. 
Även aggregatets kedjesträckare får viss kritik av Peter, medan maskinens dator­baserade styrsystem med sjutums pekskärm däremot får beröm.
– Mjukvaran är Usewoods egen med logiskt uppbyggda och lättarbetade menyer och som framför allt är självinstruerande. Det gör alla maskininställningar enkla att styra och justera.

Vintertest av Usewood Combi MasterDjup snö och 20 graders kyla skapar påfrestande förutsättningar när SKOGEN testar finska Usewoods nya kombimaskin.

I huvudsak är Peter positiv till maskinen och inte minst kombikonceptet, men det finns några punkter att förbättra anser han. Inte minst när det gäller placeringen av vissa funktioner eller komponenter. Ett exempel är maskinens körpedal som sitter precis innanför hyttdörren.
– När man stiger in i hytten från höger sida är det oerhört lätt att trampa på körpedalen. Det kan bli farligt om motorn är igång. Därför bör det finnas en säkerhetsfunktion där föraren gör ett aktivt val för att sätta maskinen i rörelsen.

Vidare måste man lyfta ut den tunga ­förarstolen ur hytten när man ska fylla på hydraulolja. Eftersom smörjningen av skördarkedjan görs med maskinens hydraulsystem, som är gemensamt för framdrivning och kran, kan påfyllningarna bli många, så det är en osmidig lösning.
– Även huvudströmbrytaren måste få en bättre placering. Nu sitter den nästan under maskinen. Jag garanterar att ingen obehörig hittar den, säger Peter med ett skratt.

Inför testet hade tillverkaren ersatt den ordinarie, 44-hästars dieselmotorn med en starkare i den testade maskinen. Den nya motorn, som kan bli standard, fyllde mer än väl effektkravet trots låga yttertemperaturer. Produktionen på tre till fyra kubik fub per timme under de besvärliga vinterförhållandena imponerade på Peter Lindroth.

Så, kan den som är självverksam skogsbrukare välja en maskin som denna som kombinerar två? 
– Svaret när det gäller Usewood Combi Master kan bli ja – om maskinen får utvecklas. För konceptet som klarar både röjning, gallring och transporter har potential och bör vara mycket lämpligt för skogsägare som vill äga en liten skogsmaskin tillsammans, avslutar Peter Lindroth.

Plus• Åttahjulsdrift och breda däck
• Kran och aggregat
• Hytten
• Maskindatorn
• Arbetsbelysning
Minus• Hyttens stabilitet
• Oljepåfyllningens placering
• Körpedalens placering
• Klena dörrfästen
• Strömbrytarens placering

USEWOOD COMBI MASTER
Motor: dieselmotor från okänd tillverkare.
Effekt: okänt, minst 33 kw (44 hk).
Bränsleförbrukning: ca 3 l/tim.
Kraftöverföring: hydraulisk transmission, åttahjuls drivboggi. 
Växellåda: hydrostatisk 0-12 km/tim.
Elsystem: 12 volt, ledbelysning.
Chassi: helgalvaniserat
Mått (BxL): 1 600×4 000 mm, markfrigång ca 270 mm.
Tjänstevikt: 2 500 kg.
Hydraulmatning: 0-130 l/min, 200 bar.
Kran: Usewood, räckvidd 3,8 meter. Lyftkraft 350 kg.
Skördaraggregat: Usewood UW 180 S.
Tillbehör: bl a längd- och volymmätning, röjningsaggregat, risgrip, skotargrip, fällgrip kniv.

Text & foto: Per Ericsson
Test: Peter Lindroth, Jipe skog och trä

SKOGEN 3/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb