Borde jag röja bort björken?

13 september 2010 Fråga experterna — om Skogsskötsel. Jag har planterat gran på tio hektar som nu är ungskog. Men på ett fuktigt område, sådär två hektar, har ganska få granar överlevt. De har hård konkurrens från tät björk som är fyra till fem meter hög. Under björken står de granar som har överlevt och är bara 2,5 meter. Nu är det tid att röja bort björken i hela granplanteringen. Ska jag samtidigt röja i det täta björkuppslaget? Eller kan jag låta björken växa vidare för senare energiuttag? Det börjar ju finnas teknik för det nu.
Stockholmare med fastighet i Dalarna

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Svar: Om du röjer själv så har du ett tufft jobb framför dig. Tio hektar tar tid, även om du är proffsröjare. Men vare sig du gör det själv eller lejer bort så tycker jag att du ska röja i den täta björken.
Låter du det växa vidare nu har du mycket små möjligheter att få till ett bra björkbestånd i framtiden. Det extra energiuttag du möjligen kan få ut kostar mer än det smakar.

Eftersom björkuppslaget är mycket tätt bör du nog röja försiktigt och röja två, kanske tre gånger. Då kan du slippa skador av snö, och skapar bra kvalitet i det framtida björkbeståndet. Dessutom gör den försiktiga röjningen förhoppningsvis att du slipper problem med stubbskott.

Första röjningen tar du bort grova kvistiga förväxande björkar och röjer fram 3000-4000 stammar per hektar av de med bäst kvalitet och helst med en utvecklad krona.

Andra röjningen bör du göra relativt kort tid efter första röjningen, om fem till åtta år. Då kan de träd som du lämnar kvar få välutvecklade kronor. Lämna 1500-2000 stammar andra gången.

Den tredje röjningen eller klengallringen kan du planera in fem till tio år efter andra röjning. Då har du möjlighet att ta ut brännved eller i bästa fall en till två massabitar per utgallrat träd. Efter ingreppet så har du strax över eller under tusen träd per hektar. Senare kan det krävas tre till fyra gallringar för att komma ner till det stamantal som du har vid slutavverkning. Du kan sikta på 400 björkar per hektar, sannolikt med god sågtimmerkvalitet.

I all lövskogsskötsel, möjligen undantaget bok, är det vid både röjning och gallring viktigt att titta i kronskiktet. Det är dags för åtgärd när kronorna börjar konkurrera. Små kronor i björk ger svag tillväxt. Och svag tillväxt gör att träden börjar bli så pass gamla innan de når timmerdimension att det är stor risk att träden har drabbats av rötsvamp. Det är alltför ofta man ser björkbestånd där ägaren lagt ner stora resurser på röjning men som sedan inte gallras i tid för att man väntar på dimensionsutveckling. Där blir det alltför upphissade kronor som ger låg produktion i beståndet efter den sena gallringen.

Text: Pelle Gemmel

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb