Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Vad ska jag transportera? Rätt utrustad kan ett ATV-ekipage bli ett praktiskt arbetsredskap i skogen, men innan du bestämmer dig finns en hel del att tänka till om. Det sortiment du huvudsakligen tänker hugga och transportera styr mycket. Handlar det mest om gallringsvirke, enstaka vindfällen eller brännved kan en ATV med enklare skogsutrustning bli ett lämpligt val.
Vilken vagn? Om du ska hantera tyngre stockar – överväg en vagn med fjärrmanövrerad vinschdriven kran. Hydraulisk kran med griplastare är givetvis bäst, men kan bli överkurs. Det är nu investeringskostnaden ska vägas mot den praktiska nyttan.
Hur funkar eftermarknaden? Satsa på kvalitet och välkända fabrikat. En fungerande eftermarknad med service och reservdelar är viktigare än en välsmord försäljningsorganisation.
Hur stark motor? För skogstransporter rekommenderas att välja en ATV med minst 500-kubiksmotor. En mycket stor motor som vissa modeller har är inte nödvändig i skogsbruket.
Vilken utrustning? Här är några saker som är viktiga för att arbetet med ATV:n ska fungera.
Skyddsbåge. Vi börjar med det viktigaste, din personliga säkerhet. Och då är skyddsbågen det absolut bästa personskyddet vid vältnings- och överstegringsolyckor. Var uppmärksam på att bågen inte ska utgöra ett hinder när du arbetar med kranen.
Hög- och lågväxel. Mekanisk lågväxel är ett måste på den ATV som ska användas i skogsbruket.
Differentialspärr fördelar drivkraften lika till samtliga hjul. Risken för hjulspinn och fastkörningar minskar. Och du minimerar markskadorna.
Motorbroms på alla hjul är viktig när du kör med lastad vagn. Om det bara finns motorbroms på bakhjulen och vagnen är tungt lastad finns risk för så kallad fällknivsverkan när du kör i nedförsbackar. Släpets bakända skjuts åt sidan så att hela ekipaget viker sig.
Hel eller delad bakaxel? Markfrigången kan vara avgörande vid körning i skogen. Hel bakaxel ger lägre markfrigång. Å andra sidan klarar ATV:n högre tryck på dragkulan och har mindre benägenhet att råka ut för skador på bakaxeln, vilket kan uppstå vid tyngre belastningar.
Med delad bakaxel blir det tvärtom jämfört med hel bakaxel. Markfrigången blir högre, men på bekostnad av kultrycket och axelns tålighet vid tyngre lass.
Hasplåt och drivaxelskydd ska vara av metall. Välj bort sådana av plast.
Styrservo underlättar styrningen.
Kraftigare generator rekommenderas vid vinschjobb. Elförsörjningen räcker då för att använda vinschen när motorn är i tomgång.
Vilken skogsvagn behöver jag? Återigen måste du tänka igenom vilket eller vilka sortiment du huvudsakligen ska hugga och köra fram. Låt användningsområdet styra valet.
Konstruktionen ska vara av galvaniserat stål. Även den enklaste vagn ska också ha främre skyddsgrind, hjulboggi och nedfällbara stödben.
Med eller utan kran? Vagn utan kran kan vara lämplig för den som främst ska köra klenare brännved.
Handmanövrerad vajerkran underlättar lastning av lite grövre brännved och gallringsvirke.
Vinschdriven vajerkran med fjärrkontroll är smidigare, men kostar mer. En vinsch som är placerad direkt på vagnen är att föredra framför en som sitter baktill på ATV:n.
Får jag provköra maskinen? När du ringat in vilket ATV-ekipage du behöver är det bra att låna hem en maskin över en helg. Det är viktigt att det känns rätt och passar dina behov. Det vet du efter en provkörning. Sen är det dags att studera till-behörslistan.
Vilka tillbehör behöver jag? Ofta erbjuds många praktiska tillbehör som kompletterar skogsutrustningen till din ATV. Här är några som SKOGEN rekommenderar.
Vinsch. Frontmonterad vinsch ska ingå i ATV:ns standardutrustning. Bakmonterad vinsch med fjärrkontroll krävs för vissa vagnsmonterade kranar.
Förstärkt främre vinschfäste rekommenderas om du ska använda en kraftigare vinsch.
Kombifäste gör det möjligt att enkelt flytta vinschen som då även kan placeras bak på ATV:n eller på vagnen. Kombifästet kan även användas för montering av andra till-behör som till exempel röjsågshållare.
Arbetsbord skruvas fast på kombifästet. Ett bord underlättar filning av till exempel röjsågsklingor.
Transportlådor finns i olika varianter. Välj ett kraftigt fäste för lådan. Undvik gummistroppar.
SKOGEN 5/2015