TRÄDVÅRDSKOLA.

Beskärning är en risk

12 januari 2017 Det finns två grundregler för beskärning: Gör det inte i onödan. Gör det inte själv. Men det finns ändå mycket du behöver veta när det väl är dags.

Beskärning är en risk

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Andra delen i SKOGENs skola i vård av gamla träd handlar om beskärning. Gamla träd kan beskäras om de riskerar att brytas eller falla omkull. Tidigare beskärning, hamling eller andra skador kan öka risken att trädet faller eller bryts. 

Beskärning ska dock bara göras om det är absolut nödvändigt. Se det som en sista utväg. Det orsakar alltid stress och ska inte ske i onödan. Försök hitta andra lösningar, ska du bygga så gör det inte i närheten av trädet. Då behöver du inte heller köra under det och skada rötterna.
Enligt trädvårdsexperten Vikki Bengtsson på Pro Natura görs mycket onödig beskärning för att man är orolig att fallande träd eller grenar ska orsaka skada.
– Men risken att skadas av ett fallande träd är ungefär lika stor som att träffas av blixten. Och kom ihåg – en rot eller gren som växer in till grannen kan tas bort, men bara om den skadar eller begränsar tillgängligheten. Inte för att grannen tycker att det är jobbigt att kratta löv eller får skugga på altanen, säger Vikki Bengtsson.

Om beskärning ändå är nödvändig bör du inte utföra den själv, utan anlita en arborist. Det är lätt att göra fel och förstöra trädet och många moment är livsfarliga om man inte har utbildning. Men för att veta när det är dags att ringa arboristen följer här några tips.
• Beskär inte på hösten eller precis innan lövsprickningen och inte om det är riktigt kallt.
• Bedöm och utvärdera noga förutsättningarna tillsammans med arboristen: trädslag, stånd­ortsförhållanden, jordmån och mikroklimatet.
• Bedöm också trädets individuella egenskaper innan ni börjar: Hur har trädet svarat på tidigare beskärning eller på skada? Växer det bra eller dåligt? Vilken form har kronan? 
• Inventera trädet på skyddsvärda arter. Hittar ni några, så vidta nödvändiga åtgärder innan du fortsätter beskära. 
• Beräkna hur och var återväxten kommer att ske. Välj beskärningssätt efter resultatet. Ta sedan fram en plan som guide till beskärningen. 
• Ju mindre insats för att nå önskat resultat, desto bättre. Man vill beskära tillräckligt mycket för att säkra överlevnaden, men inte så hårt att trädet inte svarar på insatsen.
• Undvik all beskärning av gamla askar om det inte är akut risk att de faller sönder. Beskärning kan öka risken för askskottssjuka. 

När det sedan är dags att köra i gång finns det också mycket att tänka på. Om du beskär på grund av stormrisk, tänk på att även en liten kronreducering ökar vindfastheten betydligt. I akuta lägen kan den kombineras med stöttor för att förhindra att trädet välter eller att lägre grenar bryts. 
Kronreduceringen stimulerar återbildning av nya grenar och blad längre ner i kronan. Den kan upprepas, men hur ofta och hur mycket beror på hur trädet svarar på insatsen. 

Här är fler punkter som är viktiga att tänka på:
• Gör inte onödigt stora snitt­ytor, arboristen kan korta grenar i stället för att skära av dem vid basen.  
• Akta kopplingarna som går från rötterna via stammen upp till blad- och grenverket. Bryts de kan hela trädet dö. Var rädd om dem – skär inte av för stora grenar och ta inte bort för mycket löv och grenverk. 
• Undvik att såga i eller genom håligheter i grenar. Död ved är torr och lätt, låt den vara kvar om den inte utgör en säkerhetsrisk. 
• Om trädet riskerar att brytas av en tung gren behöver du inte beskära hela trädet, utan bara grenen. Om den når ned till marken utan att skada stammen kan den fungera som ett naturligt stöd. Lägg litet jord runt. 
• Skylift är säkrare än klättring, både för arboristen och trädet. Använd lift med lågt marktryck och ställ den så långt som möjligt från trädet för att skona rötterna. Markskydd är ett alternativ. 
• Hissa ner avsågade grenar med rep i stället för att släppa dem om de riskerar att skada trädet.

När allt till sist är klart, tänk på att beskurna träd måste få tillräckligt med ljus. Låt inte trädet skuggas av omgivande träd.
I nästa del av vår trädvårdsskola ska Vikki Bengtsson lära oss om trädets rot system. 

TRÄDVÅRDSKOLA
Läs fler artiklar om trädvård

SKOGEN 12/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb