Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
I diskussionen om skogsbränder har fokus hamnat på skogsbrandsbekämpning, alltså hur man släcker redan uppkomna bränder. Däremot tappar man ofta bort tänket kring hur man förebygger skogsbränder.
”Som jag ser det kräver klimatutvecklingen mer brandtåliga skogsmiljöer. Därför är det hög tid att den kunskapen finns med i debatten.”Det anser Bo Granqvist som äger skogsförvaltnings- och bioenergiföretaget Kvarnmon. Han arbetar själv med metoder som inte ger skogsbranden onödigt bränsle på både sina egna och kundernas marker.
– Mycket handlar om släckningsteknik med helikoptrar och gödseltunnor med vatten och hur de olika brandkårerna ska utrustas och bemannas.
Bo Granqvist följer noga med i hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) resonerar i frågan, men saknar förslag på långsiktiga åtgärder som kan förebygga skogsbränder eller minska effekten av en redan uppkommen brand.
– Att ha fokus även på detta bör ju vara minst lika angeläget, tycker jag.
Hyggen där mycket grot lämnas kvar nämner han som tydliga exempel på hur skogsbruket skapar onödigt eldfängda miljöer.
– Det behövs inte mer än en gnista från en markberedare för att brandkatastrofen ska vara ett faktum. Jag anser därför att man i högre grad måste grotanpassa avverkningar i brandförebyggande syfte. Att försvåra för en brand att uppkomma är ju att börja i rätt ände, så att säga.
Även gallringsrester och sly som röjts och torkat i tjocka strängar längs skogsbilvägarna kan bli onödigt bränsle i en skogsbrand. Bo Granqvist tycker att sådant material gör större nytta som biobränsle.
Det rör sig ofta om ganska enkla åtgärder som kan begränsa eldens framfart, framhåller han.
– Det är små men betydelsefulla åtgärder som kan bli av stor betydelse när det gäller. För att lyfta fram insikten om detta tror jag det skulle vara bra att införa någon form av utbildning i systematiskt brandskyddsarbete för skogsägare. Att få kunskap om hur man långsiktigt minskar brandriskerna kan aldrig vara fel.
SKOGEN har talat med MSB som i nuläget dock inte vill kommentera kraven på brandförebyggande åtgärder.
SKOGEN 8/2019