Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Att det är skjuts i begagnatmarknaden kan Peter Gustafsson hos Stigs Maskin i Jämtland intyga. Företaget förser sedan drygt 30 år entreprenörer och skogsägare med maskiner och annan utrustning och en verksamhetsgren som har ökat de senare åren är försäljning av begagnade små skogsmaskiner.
– om vi får in en begagnad mindre maskin blir den aldrig kvar länge. Den här storleken är efterfrågad. Köparna är självverksamma skogsägare eller småskaliga skogsbrukare som har skogen som fritidssysselsättning. Begagnade maskiner med priser som ligger runt 300 000 till 400 000 kronor försvinner nästan direkt. Hetast är maskiner med riktig hytt och hydraulik, säger Peter Gustafsson.
Att andrahandsvärdet är högt bekräftas av tillverkarna Malwa, Vimek, Terri, Kranman och deras märkesrepresentanter när SKOGEN ringer runt. Vid inbyte kan en välskött maskin säljas för 60 till 80 procent av inköpsvärdet.
– En kund köpte en ny Vimek skördare för 1 350 000 kronor. Vid inbytet tre år senare stod den
i drygt en miljon kronor, berättar Pär Jakobsson
på Stigs Maskin.
Han nämner ett exempel till, Vimek 101 Minimaster som var tillverkarens första lilla modell med hydraulkran.
– Den kostade runt 150 000 kronor när den kom i början av nittiotalet. I dag kan man få 100 000 kronor i inbytespris för ett välskött exemplar, säger Pär Jakobsson.
Några månaders bevakning av försäljningssajter på Internet bekräftar bilden. SKOGEN noterar att små skogsmaskiner snabbt försvinner från sidorna, så den som vill göra ett klipp måste vara snabb.
TÄNK PÅ DETTA
Funderar du på att köpa begagnat? Här är några tips:
• Prata med tidigare ägare.
• ”Säljs i befintligt skick” saknar helt juridisk betydelse.
• Ta reda på hur många timmar maskinen körts.
• Kontrollera maskinens skick. Det har stor inverkan på priset. Kan du inte själv, anlita någon med kunskaper.
• Pruta!
SKOGEN 10/2016