Bävertips!

16 oktober 2017

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Bävern kan göra stor miljönytta. Men när skogsbestånd översvämmas, gäller det att agera snabbt så att inte rotsystemet skadas.

Problem för skogsbruket uppstår framför allt i två situationer, enligt forskarna.

-– I granplanteringar på ganska plan mark och med skogsdiken. När bävern dämmer i skogsdiket och orsakar översvämningar gulnar granarna och dör av syrebrist på några månader säger Frauke Ecke, från SLU.

Hennes kollega Göran Sjöberg har mycket kontakt med de stora skogsbolagen. Och för dem handlar problemet om skogsbilvägar.

-– Bävern dämmer i vägtrummorna så att skogsbilvägarna översvämmas. Det händer att vägarna helt enkelt sköljs bort, berättar han.

Bävrar strävar alltid efter en jämn vattenspegel, då känner den att den har koll och skydd mot rovdjur och kan transportera mat och byggmaterial via vattnet. Det är därför den dämmer, berättar han.

Vad gör man då om man vill skydda sin skog?

Till att börja med: Det är ingen bra idé att riva dämmen eller jaga bäver för att den ”kanske ställer till problem”. För bäverns dammar håller grundvattnet på en bra nivå och gör artnytta. När dammen växer igen skapas öppna, näringsrika platser så kallade bäverängar.  På dessa platser trivs arter som kan minska risken för skadeinsekter i skogen. Det är en balans som man inte vill rubba i onödan.

– Ett tilltäppt skogsdike kan bli en fin våtmark som hindrar läckage av sediment. Och de fällda träden blir död ved som skapar förutsättningar för andra arter som svampar, insekter och fåglar, säger Göran Sjöberg.

Men när skogsbeståndet håller på att hamna under vatten är det bäst att agera snabbt.

Rivning av fördämningen får göras utan tillstånd under perioden 1 maj till 31 augusti (men inte bäverhyddan där den bor). Bävrarna är inte lika beroende av dammarna för sin överlevnad sommartid. Obs – det är viktigt att ta bort varenda gren, annars byggs dämmet snart upp igen.

Däremot måste du ha tillstånd från länsstyrelsen för att riva en bäverdamm mellan den 1 september och 1 maj. Och om tillstånd ges, det vill till att du kan styrka betydande skador på skogen under kalla årstider, krävs först skyddsjakt. Annars kommer bävrarna att frysa eller svälta ihjäl.

Om rivningen av fördämningen sommartid inte hjälper, då kan det också krävas jakt. Länsstyrelsen rekommenderar att man i första hand utnyttjar den allmänna jakttiden.

Bävern får jagas i norra Sverige (Dalarna-Gävleborg och norrut) 1 oktober – 15 maj. I resten av Sverige får den jagas 1 oktober – 10 maj.

Resten av året krävs tillstånd av länsstyrelsen.

-– Jakt på några individer är inte nödvändigtvis en garanti för att den försvinner. Det kan krävas att man tar bort hela familjen, säger Frauke Ecke.

Men vad gör man då om bävern hålls på mark som inte nyttjas för skogsbruk, och man bara vill rädda enstaka träd från att bli fällda? Jo då kan det faktiskt fungera med hönsnät.

Karin Lepikko, Tidningen SKOGEN

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb