Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Per-Olof Carlsson och hans farbror Hasse sköter om pilplanteringar på 35–40 hektar på olika gårdar i trakten. Där har pilen stått sedan 70-talet, då det fanns bidrag för energiskog. Men nu odlas pil som används till trädgårdsprodukter. Det ställer särskilda krav:
–Man sätter 20 centimeters sticklingar i rader med bara 70 centimeter mellan raderna. Gödsla första året och håll rent från insekter och ogräs, så skickar de upp sex till tio skott. Gödsla efter första året går inte, för då ränner pinnarna iväg så högt att man inte kan köra mellan och över dem, och förresten brukar det räcka med en gödsling. Traktorn går att ställa in så den grenslar två rader och alltså spänner över 2,10 meter. Skörden kommer efter tre eller fyra år.
Den är ett kapitel för sig, 8-10 hektar skördas varje år, beroende på hur stor volym de ger. Per-Olof har byggt en egen skördare som går på larvfötter, för annars packas marken för hårt.
–En pinne på fyra meter tar upp mycket vind, så den måste trilla åt rätt håll vid skörd. Det kan se enkelt ut, säger Per-Olof, som på maskinen har satt en extra sidomotor som driver en oljepump och förser en skogsklinga på 80 centimeter med kraft. Band transporterar sedan pilen till ett flak bakom.
Han har jobbat med detta i snart 35 år. Det var pappa Rune som började med vindskydd i vass, men vassen räckte inte till, och så blev det pil från Danmark. Sedan har det rullat på, och nästa år är företaget ett halvsekel gammalt. Nu arbetar Per-Olof och Hasse på heltid med detta.
–Energiskog odlas med 120 centimeter mellan raderna, och för dem finns det flismaskiner. Men för oss är det mycket handarbete och röjsåg.
Plantorna klipps vid skörd vart tredje eller fjärde år ner till cirka tio centimeter, och skjuter sedan nya skott. En verklig guldgruva, för man behöver inte plantera om. Nu står Hasse och kvistar för hand med en machete, och undan för undan fylls gårdsplanen av prydligt sorterade pinnar.
–Vi får ett berg med pinnar som kräver utrymme, så vi kan inte bli hur stora som helst. Det är ett handarbete. Vi sorterar pilen i storlek och buntar för hand.
Under vintern är det skörd och rensning till slutet av mars. Sedan rensar man hela sommaren, flätar vindskydd och säljer. Kunderna kan köpa färdiga vindskyddslängder eller egen pil i buntar och fläta vad man vill till trädgården.
Per-Olof och Hasse åker även runt över södra Sverige och flätar på plats hos kunder.
Sticklingar är också populära. Med dem kan man plantera ett grönt staket, eller en växande, grön koja – något som är omtyckt på förskolor. Företaget skickar över hela Sverige. Den färska pilen är härdig upp till och med zon 6.
–Vi handlar med säsongsvaror, så vi säljer från april till och med september. Trädgårdsintresset har gett oss ett uppsving, och folk lägger mer pengar på detta nu, säger Per-Olof Carlsson.
SKOGEN 3/2014