SYSTEMSKIFTE.

Än finns frågetecken kring massaklasser

3 juli 2019 Den nya klassningen av massaved närmar sig med stormsteg. Ändå finns fortfarande en osäkerhet i ­branschen kring hur bedömningarna ska göras.

Än finns frågetecken kring massaklasser

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Från den 1 augusti ska massaved klassas som prima eller sekunda. Några virkesköpare har presenterat nya prislistor, men flera frågetecken kvarstår.
– Det här är ju något nytt och finns hittills bara på pappret. Hur vi ska handskas med det 
i praktiken vet vi inte riktigt. Prissättning och värdering av utfallet förhandlas just nu, säger Victor Carlson som är köpledare på skogsägar­föreningen Nätraälven.

Föreningen hör till de mindre aktörerna i branschen. Den köper och säljer virke, men har ingen egen industri.
Victor Carlson säger att det står klart att det allra mesta blir prima massaved. Därmed är det inte självklart att det bästa för skogsägaren är att försöka maximera högen för prima massaved. Kanske blir det då ingen sekunda massaved, utan bara bränsleved eller utskott (vrak) av resterande volymer.
– Vi får utvärdera och se vad som är bäst. Men vi har bestämt att medlemmarna inte ska behöva ta smällen i en övergångsperiod. Det gör i så fall föreningen som helhet, säger Victor Karlsson.
Mellanskog är en större ­skogsägarförening och del­ägare i sågverkskoncernen ­Setra, men har inte någon egen eller delägd industri som använder massaveden. När SKOGEN ­pratar med Mellanskogs av­gående vd Sture ­Karlsson finns inga prislistor för prima och sekunda massaved, men det finns ingen uppen­bar oro inför förändringen.
– Vi har hyfsad koll på läget, säger han.
Med det nya systemet klassas hela traven som prima eller sekunda. Virke kan också klassas som utskott, om det exempelvis är övergrovt eller av fel trädslag.

Resultaten från provmätningar visar att andelen prima respektive sekunda skiftar i olika delar av landet. Medan cirka 95 procent klassas som prima i norra Sverige är andelen bara 90 procent i södra Sverige.
Virkesköparna har hela tiden sagt att övergången ska vara prisneutral. När SKOGEN ­tittar på de nya listorna är det dock svårt att avgöra hur det blir i verkligheten. Flera bolag har sänkt priserna på både ­prima och sekunda, men också satt ett pris på utskott – något som inte funnits på vrak.
Bör skogsägare vara oroliga?
– Nej, det är inte vår uppfattning att det blir sämre. Snarare blir det en förbättring, säger Sture Karlsson.

Mellanskog tror att större volymer blir massaved, på bekostnad av bränsleveden. Därför har föreningen det senaste året satsat mer på att ta hand om groten.
– Det handlar om att vi också måste upprätthålla volymerna på bränsleved, säger Sture Karlsson.

FAKTA / PRIMA & SEKUNDA
• Hela travens kvalitet kommer att bedömas som prima, sekunda eller utskott och det är dessa volymer som anges på mät­beskedet till skogsägaren.
• Toleransen för fel som oftast har mindre betydelse för industrin, som röta och kvistar, ska öka. 
• Däremot accepteras inte över­grova stockar alls i massavedshögen. Anledningen är att de fastnar och orsakar produktionsstopp i bruken.
Källa: Biometria

SKOGEN 6-7/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb