9 sätt att lasta terränghjulingen säkert

2 oktober 2007 I SKOGEN nr 9/02 tipsade vi om hur man kör terränghjulingen säkert. Den här gången visar Ingemar Östberg hur man lastar effektivt. Tänk på att maxlasten oftast är 500 kilo, inklusive vagnens vikt! Den som lastar på ett ton kan gillra rena dödsfällan.

9 sätt att lasta terränghjulingen säkert

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

1 Riktig lastteknik
Vinscha in långsamt och kör sakta framåt så glider stocken upp på vagnen via bakhjulet. Vippa och väg, och undvik tunga lyft.

2 Om du har fel boggielängd
Anpassa timmerboggiens längd efter virket. Om lasset, som här, blir för baktungt lättar bakvagnen på terränghjulingen och man förlorar dragkraft. Mittpartiet svävar och man får svårt att komma fram. Eller så blir man helt stående.

3 Justera boggien med en skiftnyckel
Välj en lätt vagn så att du slipper övervikt när virket kommer på.
Totalvikt oftast runt 500 kilo.

4 Rätt lufttryck är viktigt
Det ska vara 0,25—0,30 kilo och inte upp till 1,0 kilo som många tror. För hårda däck ger skakigare körning och försämrar framkomligheten. Kontrollera trycket med en mätare. Den följer oftast med i maskinens verktygslåda.

5 En reparationssats till däcken ut i skogen
Ett spikhål fixas lätt med en liten rasp och en gummiplugg som självvulkar (bilden). En sådan lagning håller för många hundra timmars körning.

6 Timmersax
En timmerboggievagn är perfekt för att plocka ut stormfällt virke eller timmer inne i beståndet. Tänk på att maxlast (last + vagn) brukar ligga runt 500 kg. Det kan bli övervikt redan efter några massaveds-
bitar. Koppla fast stocken med en timmersax, modell gäddsax (exempelvis Värmlandssaxen från Leja, kostar cirka 400 kr) som sitter
stadigt.

7 Transportlåda
Transportlåda för utrustningen ska alltid monteras fram. Om man placerar lådan baktill försvåras körningen i brant terräng när man ska gå upp i skoterställning. (Bilden)

8 Skyddsplåt
Ett drivaxelskydd och en skyddsplåt under buken är nödvändigt vid skogskörning. Ett kombidrag (flyttbart mellan fram och bak) och förstärkt dragkrok är vettigt. Välj en modell med rejäl frigångshöjd, helst 30 centimeter. Motorbroms är ett måste om man ska ha en fungerande arbetsmaskin. Vintertid kan säkerheten ökas med kedjor på däcken.

9 Lastskydd
Kom ihåg att alltid fördela vajern över trumman. Om du låter vajern samlas i ena hörnet kan fästet sprängas sönder. Ska du köra virke behövs ett lastskydd så du inte riskerar att få stockarna i ryggen i utförsbackarna.

Lars Davner

Ur SKOGEN 10/02

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb