7 räddningar undan dödsfällan

30 maj 2007 Det gäller att inte fälla på kraftledningen. Och att veta hur man gör när det ändå händer. Här är sju råd för att klara livhanken när olyckan är framme.

7 räddningar undan dödsfällan

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

— Grundprincipen är: Gör inget själva; kontakta nätbolaget direkt. Inom fyra dagar kan de vara på plats och hjälpa till med goda råd om hur ett besvärligt träd ska fällas. Det här gäller också husägare.

– Svälj förtreten och lämna trädet när du har fällt på med motorsågen. För när tillkopplingsautomatiken slår på är risken stor att den som håller i trädet får tusentals volt genom kroppen.

– I högspänningsnätet slås strömmen bara av en kort stund vid påfällning. Automatiken släpper sedan på strömmen efter en halv till nittio sekunder. I lågspänningsnätet finns visserligen säkringar som kan utlösas, men förlita dig inte på det.

– Sitt kvar i hytten och lösgör gripen, backa bort från trädet som ligger på ledningen om du har fällt på med en skördare. Försök för all del inte ta bort trädet. Det finns risk dels för strömöverföring, dels kan ledningen skadas och då kan det bli frågan om höga skadestånd.

– Hytten är den säkraste platsen. Men måste du bort från skogsmaskinen; hoppa ut från hytten bort från ledningen och trädet, men släpp kontakten med maskinen innan du når marken annars finns det risk för att du får ström genom kroppen.

– Håll koll på terrängen. Kör man med en maskin under en ledning så kan det räcka med att snö eller en liten kulle lyfter maskinen för att komma inom det farliga intervallet där det finns stor risk för överslag.

– En vanlig missuppfattning är att man måste vara i kontakt med ledningen för att man ska få ström i sig. Det stämmer inte. För lågspänningsledningar är minsta avståndet 4,5 meter och för högspänningsledningar 6,0—8,5 meter.

Varje år rapporteras 17 allvarliga tillbud i samband med skogsavverkning intill elledningar, men mörkertalet är stort.

Text: Tomas Lindberg tomas@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb