5 tips om hur du kan tjäna pengar på skogen.

16 oktober 2007 Jag gissar att du äger sisådär 50-200 hektar skog. Är du nöjd med lönsamheten? Enligt en ny studie av Föreningssparbanken tycker skogsägarna att lönsamheten i det egna skogsbruket är för låg. Men det går att öka lönsamheten?

5 tips om hur du kan tjäna pengar på skogen.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Och vet du, det oslagbara sättet att öka lönsamheten i skogen är att tänka först och sköta skogen sedan! Men det gör sällan skogsägare. Om du inte tror mig så titta på alla de studier och enkäter som visar att det är andra faktorer som styr vad som händer i skogen. Det är råd från skogsvårdskonsulenter, förfrågningar från köpare, penningbrist eller arvskiften. Det bästa rådet för en större förnöjsamhet med skogens avkastning är att kavla upp ärmarna. Sätt dig ner med skogsbruksplanen och fundera på vad du egentligen vill!

Skogsbrukets ekonomi kan sammanfattas i kostnader, intäkter, önskemål om avkastningsränta samt väntetiden mellan åtgärd och intäkt. Låt oss fundera lite närmare över vad dessa faktorer innebär.

Vi börjar med väntetid och avkastningsränta. Här har vi ett stort problem. Nästan all skogsskötsel ger avkastning först om många år. Detta innebär att ett högt räntekrav medför en orimligt hög förväntning på avkastning. Om du betalar 7000 kronor för en föryngring och har 5 procent ränteförväntning så väntar du dig 210 000 kronor (netto) tillbaka efter slutavverkning om 70 år. Men det är omöjligt!

När det gäller kostnader och intäkter är det så vist ordnat att skog föryngras och växer utan du att behöver lyfta ett finger. Om du gör skötselåtgärder måste detta alltså höja skogens värde utöver denna nivå så mycket att du blir nöjd. Och räknar man, så visar det sig att för de flesta åtgärder är låga kostnader det viktigaste för hög lönsamhet. Det beror just på att väntetiden är lång — och att våra vanliga trädslag aldrig får höga virkespriser.

Här kommer de mest lönsamma tipsen:

1. Sänk plantantalet. Att reducera föryngringskostnader är högprioriterat, för av alla åtgärder du gör så är föryngring den minst lönsamma. Men lagen kräver godkänd föryngring.
Skall du plantera gran? Fundera över om du brukar få inslag (problem?) med lövsly, eller kanske du brukar få självföryngrade barrplantor också! Då kanske du vågar dra ner på plantantalet och inrikta dig mot en blandning av planterade plantor och självföryngring.
Det är klart, kravet på att de planterade plantorna skall överleva ökar. Så behandlade plantor är nog ett måste. Men du kan spara många sköna tusenlappar!

2. Sätt contorta. I Norrland produceras tall av hyfsad kvalitet. Men kalkylerar du så finner du att stor volym ger mer och säkrare pengar än hög kvalitet. Och contortan växer 40 procent bättre än tallen.
På köpet får du ett bestånd som inte betas av älg och som inte heller har så mycket problem med svampsjukdomar som tall. Snacka om dubbelpluss!

3. Röj tidigt. Röjning ger faktiskt hyfsad ränta därför att du får återbäring redan vid förstagallringen. Men röj tidigt, annars stiger kostnaden dramatiskt, och röj hårt, annars blir lönsamheten tveksam.
För att en röjning skall löna sig måste du också ha mer än ca 5000 stammar per hektar, har du färre så kan du vänta tills förstagallringen med åtgärd.

4. Rätt bestånd vid rätt tid. En regel är att du först skall avverka det virkesrika och värdefulla beståndet. Det ger lägst ränta.
Du kan däremot gärna vänta med det luckiga beståndet med dålig kvalitet, det växer nämligen med hög ränta.

5. Gödsla med kväve. Om du tänker slutavverka om 8-10 år så gödsla beståndet nu. Skogsgödsling ger oslagbar ränta, upp till 20 procent, dels för att du får fler kubikmetrar, dels för att du får tjockare och därigenom värdefullare timmer.

Text: Arne Albrektson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb