Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Metoden att ”tillverka” högstubbar när skogen avverkas bredde ut sig i början av 1990-talet. Men ingen visste om insekterna egentligen flyttade in. Det gör de. Eller, som insektsforskaren Jan Weslien sakligt uttrycker det:
— Nu vet vi att högstubbarna gynnar ett stort antal vedlevande skalbaggar. Våra undersökningar visar dessutom att förökningen av skadeinsekten granbarkborre oftast är dålig i högstubbar.
Forskarnas praktiska råd
• Skapa inte bara högstubbar av gran utan också av asp, björk och tall.
• Välj i första hand träd med kvalitetsfel i rotstocken. Då sparar du pengar.
• Skapa gärna några riktigt grova högstubbar. Om det inte går kan du kompensera genom att göra några fler klena och/eller högre högstubbar.
• Ställ högstubbarna på hyggen och i skogsbryn för att gynna de många sol- och värmeälskande arterna. Solexponerad död ved är en bristvara.
• Vid röjning — röj även runt högstubbarna för att behålla solexponeringen. Allt tyder på att högstubbarna används under lång tid.
Text: Bengt Ek